mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:54

Singapur - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Spotřeba potravin je z více než 90 % závislá na dovozu ze zahraničí. I proto je země pátým největším exportním trhem pro EU v Asii v potravinách a nápojích (v roce 2020 dosáhl výše 2,1 mld. USD). Země má vysokou kupní sílu a je ochotná experimentovat v potravinách i alkoholických výrobcích, navíc se jedná o vstupní bránu do Jihovýchodní Asie, protože ostrovní stát udává standardy kvality. Singapur též hledá inovativní technologická řešení, což je další příležitostí pro české firmy v oblasti foodtech a argotech.

Téměř celých 729 km 2 Singapuru je urbanizováno, což ponechává jen malý prostor pro zemědělskou činnost, takže zemědělství tvoří méně než 0,5 % HDP Singapuru. Tento scénář znamená, že dovoz potravinářských výrobků ze Singapuru představuje 90 % potravinových potřeb země, jakkoli se vláda zavázala, že do roku 2030 se bude jednat pouze o 70 %. I proto je Singapur pátým největším exportním trhem v Asii pro vývoz potravin a nápojů z EU, přičemž ten v roce 2020 dosáhl výše 50 mld. (oproti 25 mld. za předchozích 10 let). Největšími vývozními položkami z EU do Singapuru v roce 2020 byly z hlediska podílu a hodnoty: lihoviny a likéry (26 %, 11,7 mld. ), víno, vermut, cider a ocet (20 %, 8 mld. ), sušené mléko a syrovátka (7 %, 2,6 mld. ) a čokoláda, cukrovinky a zmrzlina (4 %, 1,5 mld. ). Z nich je patrné, po jakých artiklech je poptávka.

O nákupním potenciálu Singapurců svědčí i následující údaje z otevřených statistických dat singapurské vlády. Průměrný měsíční příjem domácností v roce 2022 je asi 160 tis. Kč, přičemž v průměru asi čtvrtina z této částky je použitá na potraviny a na restaurace či trhy s jídlem. Na druhou stranu, nejbohatší pětina Singapurců průměrně vydá na jídlo v restauracích asi 8x více než průměrný Singapurec. Také proto trh s potravinami spolu s restauračními a příbuznými službami přispívá do singapurského HDP asi 250 mld. .

Singapur je vysoce technologicky založenou ekonomikou. Proto, aby vybudoval alespoň minimální potravinovou bezpečnost, investuje velké prostředky do projektů městského zemědělství, zejména ovoce a zeleniny, ale v dohledné budoucnosti bude pravděpodobně i nadále silně závislý na dovozu potravin ze zahraničí, aby uživil svých téměř 6 milionů obyvatel. Singapur tedy musí vyvinout nové inovativní technologie, které by umožnily pěstování zemědělských produktů v městském prostředí, přičemž jednou z takových iniciativ je růst agrotechnologických parků s celkovou rozlohou 1465 hektarů, kde se věnují chovu hospodářských zvířat a pěstování ovoce a zeleniny. Jde o šest agrotechnických parků, které se nacházejí na těchto místech: Lim Chu Kang, Mandai, Nee Soon, Loyang, Murai, Sungei Tengah. Produkce z těchto farem zůstává nízká (celkově má sektor hodnotu „pouze“ 50 mld. ), nicméně vláda do nich investuje velké prostředky jako do klíčové metody k dosažení celkového cíle 30 % domácí produkce potravin do roku 2030. Inovativní „agrotech“ a „foodtech“ technologie zde tedy rozhodně najdou uplatnění.

Singapur, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688