mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:58

Omán - Design, sklářství, textil, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Omán usiluje o rozvoj výroby ze skla a porcelánu. Odvětví figuruje ve vládním dokumentu hospodářské „Výrobní strategie 2040“. Jde o celý výrobní řetězec od technologie těžby místních surovin, jejich čištění, technologie recyklace skla, strojní vybavení výrobních závodů, až po výrobu konečných produktů ze skla, porcelánu či keramiky, a to jak pro průmyslové využití (tabulové sklo, lahve), tak pro konečné spotřebitele (sklenice, umělecké sklo apod.).

K prioritním oblastem rozvoje výroby v Ománu (respektive tím, co jim chybí a co by do země rádi přilákali) patří sklářská a keramická výroba a technologie využívající místní zdroje sklářského písku a kaolínu. Surovin je v zemi dostatek a stát je připraven dodavatelům a investorům zajistit ideální podmínky pro výstavbu nových či rozšiřování stávajících výrobních kapacit v zemi. Stát (prostřednictvím agentury MADAYN či úřadu OPAZ) se může pokusit dodavatelům zajistit dokonce lokální odběr produkce či pomoci při zajištění exportních kanálů pro vývoz v Ománu vyrobené produkce do celého světa.

Rozvoj výroby ze skla či porcelánu patří k prioritám definovaným ve vládní strategii rozvoje ománského hospodářství a diverzifikace výroby v zemi, ať už jde např. o průmyslovou výrobu pro např. stavebnictví (tabulové sklo), energetiku (izolátory), potravinářství (skleněné obaly) či pro konečné soukromé malospotřebitele (keramika, nádobí, sklenice). Stát má navíc zájem také o využití odpadových surovin a o recyklaci, a to i přesto, že v zemi dosud nebyl zaveden řízený sběr lahví apod.

Veřejně dostupné statistiky uvádí, že v roce 2019 se v Ománu vytěžilo 460 tis. tun jílu, 48 tis. tun písku a 12 tis. tun kaolinitu. O rok dříve vyvezl Omán skleněné výrobky (tj. celní kód HS 2-70) za 48 mil USD a dovezl za 102 mil USD. Keramiky (HS 2-69) vyvezl za 20 mil a dovezl za 177 mil USD.

Státní společností, která je v Ománu pověřena rozvojem sektoru těžby nerostných surovin je Minerals Development Oman (MDO). Ta investuje do rozvoje nových kapacit těžby v sultanátu. Jejím cílem – stejně jako vlády – je zvýšení hospodářského růstu, pracovních příležitostí a domácích kapacit s vyšší úrovní přidané hodnoty. Společnost MDO by měla být přirozeně prvním partnerem českých subjektů, které zvažují dodávky či investice do těžby kaolínu a sklářských písků v Ománu. Současně s tím je pak vhodné, aby český subjekt kontaktoval státní agenturu pro průmyslové investice MADAYN a úřad pro průmyslové zóny a výrobní parky OPAZ, které nabízí státní asistenci (pobídky a úlevy) formou „one-stop-shop“.

Zájem je o výrobu, technologie a stroje na výrobu všech druhů průmyslového či spotřebního skla, keramiku pro stavebnictví (umyvadla, WC mísy, bidety, vany pro sprchové kouty, obklady dlažba), keramiku pro spotřebitele (misky, hrnky, talíře…), stavební a jiné zboží z pálené hlíny (cihly, keramické tvárnice, střešní tašky, stropní tvarovky, překlady, hurdisky, patky, květináče, hliněné nádoby atd.). Zájem je také o zařízení upravující vytěžené suroviny, např. sypače, přepravníky, stroje na přesívání, čištění, třídění a balíkování sypkých materiálů apod.

Tato příležitost se dá využít jako dodávka technologie pro ománského klienta či jako expanze českého subjektu spojená s lokalizací části výroby na ománský trh a do zemí Perského zálivu.

Omán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688