mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:40

Nigérie - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Aktivity Boko Haram znamenají zásadní problém pro bezpečnost státu. Rozpočet Nigérie dává každoročně značné prostředky silovým resortům (policii, armádě) na nákup vybavení a výcvik. Roste zájem o investice do domácí výroby a transferu technologií. V kontextu regionální bezpečnostní situace existuje prověřený potenciál pro české firmy v oblasti dodávek techniky pro pozemní a vzdušné síly – ruční zbraně a munice, lehká i těžké obrněná technika, dělostřelecké systémy, výcvikové a bojové letouny, vrtulníky. Stejně tak existuje poptávka po výcviku pilotů a techniků či opravách a modernizaci pozemních i leteckých systémů.

V průběhu let zaznamenala Nigérie nárůst globálního indexu terorismu, protože index bezpečnosti pro rok 2021 vytvořený Institutem pro ekonomiku a mír zařadil Nigérii na 146. místo mezi 163 nezávislými národy a územími podle úrovně bezpečnosti. Nigérie se posunula o jeden stupínek ze 147 v roce 2020, i když je stále na osmém místě mezi nejméně bezpečnými zeměmi v Africe. Od roku 2019 byl index terorismu v Nigérii 8,31. Index měří přímý a nepřímý dopad terorismu na stupnici od 0 (žádný dopad) do 10 (nejvyšší dopad). Nigérie je údajně jednou ze zemí s nejvyšší úrovní terorismu na světě. V roce 2019 bylo v Nigérii zaznamenáno 1 245 úmrtí v důsledku terorismu.

V zemi působí několik militantních skupin, které vedou k útokům na civilní i vojenské cíle. Severní region byl v posledním desetiletí zasažen vlnami povstání ze strany Boko Haram (BH) a Islámského státu v provincii Západní Afriky (ISWAP). Úroveň nebezpečnosti v Nigérii za posledních několik let prudce vzrostla. Téměř v každém regionu země existují dva hlavní bezpečnostní problémy: společné střety/občanské nepokoje a únosy za výkupné.

Mezi lety 2019 a 2021 se míra nezaměstnanosti v Nigérii zdvojnásobila na přibližně 32,5 % z celkové dospělé populace. Předpokládá se, že toto číslo se v roce 2022 zvýší na 33 %. Rok 2021 byl pro Nigerijce z hlediska bezpečnosti náročný, protože země bojuje s několika formami zločinu a teroru ve všech svých 36 státech. A to i přesto, že v letech 20152021 bylo na bezpečnost vyčleněno 10 bilionů nair (24,3 miliardy dolarů). V rozpočtu na rok 2021 činila alokace do celého bezpečnostního sektoru (armáda, vnitro) 1,97 bilionu nair (4,8 miliardy dolarů), což představuje 14% nárůst z 1,78 bilionu nair (4,3 miliardy dolarů) přidělených v roce 2020. Nigerijská vláda vyčlenila oproti původnímu plánu rozpočtu na obranu 2022 dodatečných více než 1 bilionů naira (cca 2 miliardy EUR, 50 miliard CZK) na operace a akvizice obranného sektoru – nákup výstroje, výzbroje za účelem upgradu kapacit a infrastruktury.

V zemi se prakticky pro potřeby obranně-bezpečnostního sektoru nic nevyrábí, ze strany nigerijské vlády zaznívá poptávka po investicích do domácí výroby a transferu technologií.

Nigérie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688