mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:40

Nigérie - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vláda v Nigérii si klade za hlavní cíl reformu zemědělství a rozvoj potravinářského průmyslu s důrazem na místní výrobu, a to zejména díky rychlému růstu počtu obyvatel. Podle odhadů by do 20 let měla mít Nigérie až 500 milionů obyvatel. Dochází také k extrémně rychlému růstu velkých městských aglomerací. Tento trend je významný zejména pro vývozce potravinářského zboží a také zařízení na zpracování rostlinných plodin či masa. Nedostatek zemědělských strojů a zpracovatelských technologií, stejně jako servis a odborné vzdělávání, je velká příležitost pro české firmy.

Nigérieornou půdu o rozloze 34 milionů hektarů: 6,5 milionu hektarů pro trvalé plodiny a 28,6 milionu hektarů v loukách a pastvinách. Zemědělství tvoří asi 24 % HDP této subsaharské velmoci.

Vláda dlouhodobě, a nyní i v důsledku dopadů pandemie, považuje zemědělství za prioritní sektor, který hodlá rozvíjet a podporovat řadou programů. Nigérie skýtá proto pro české firmy a investory působící v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru velký vývozní potenciál.

Zemědělství je po těžbě ropy v Nigérii klíčovou ekonomickou aktivitou. Zemědělské činnosti poskytují obživu mnoha Nigerijcům, podle nedávného průzkumu se přibližně 70 % domácností v Nigérii účastní na produkci zemědělských plodin, zatímco asi 41 % vlastní nebo chová hospodářská zvířata. Rybaření se věnují 3 % populace.

Dle ministra zemědělství potřebuje Nigérie 300 tisíc traktorů, nyní jich má pouze 30 tisíc. Nigérie je obdařena velkými plochami orné půdy, díky nimž je zemědělství odvětvím s vysokým potenciálem pro vytváření pracovních míst, zajišťování potravin a snižování chudoby. Ačkoli v tomto odvětví dlouho převládal samozásobitelský model výroby, používáním šlechtěných sazenic a aplikací modernějších zemědělských postupů postupně rostou i výnosy. To je cílem vládních opatření na podporu komerčního a mechanizovaného zemědělství a postupného vybudování rozvinutého zemědělského a agroprůmyslového trhu. Ačkoli vláda začala navyšovat rozpočtovou kapitolu zemědělského sektoru, rozpočet stále nestačí zajistit udržitelný růst a expanzi zemědělského sektoru. Federální vláda proto spoléhá na soukromé podniky, jednotlivce a zahraniční investory.

Nigérie významně posiluje produkci kešu ořechů, jakožto strategické zemědělské komodity. Globální obchod s těmito ořechy je vzkvétajícím odvětvím, přičemž jen samotný dovoz do USA v roce 2018 dosáhl hodnoty 1,6 milionu dolarů. Ve stejném roce přispěly asijské země přibližně 44 %, zatímco Afrika přispěla k celosvětové produkci 56 %. Mezi africkými producenty zůstává Nigérie jedním z hlavních přispěvatelů, jakožto je 6. největším producentem kešu ořechů na světě. Podle nigerijské rady pro podporu exportu (NEPC) má země nevyužitý potenciál ve výši 3,4 milionu dolarů z vývozu jader kešu. Pět největších trhů s nejvyšším potenciálem pro export jsou Evropská unie, Japonsko, Kanada a Spojené arabské emiráty. Zde se otvírá prostor i pro české exportéry této pochutiny, kteří hledají kvalitní a přitom levné ořechy pro další prodej či jejich zpracování.

Za hlavní oborové příležitosti pro české exportéry a investory v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru lze považovat v oblasti rostlinné výroby dodávky kvalitních odrůd a semen, secí, žací a další stroje, technologie na zpracování rostlinné výroby, zavlažovací systémy; u živočišné výroby dodávky genetického materiálu, krmiva, veterinární vakcíny a léčiva, stroje na zpracování masa, chladírenská technika atd.

Nigérie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688