mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:41

Mosambik - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Mosambik je bohatý na nerostné suroviny a těží zejména uhlí, grafit, těžké písky, železo, bauxit, zlato a drahé kameny (například rubíny). Těžba probíhá pouze povrchově, protože je ve svých začátcích a nemá tak dlouhou historii jako například v JAR. Za těžbou nerostných surovin stojí zahraniční investoři, kteří nakupují stroje a vybavení buď v místě, nebo si je dováží ze třetích zemí přes své centrály. Zájem je o těžební stroje pro povrchovou těžbu, přepravní systémy a výbušniny. V souvislosti s objevem obrovských zásob zemního plynu se v Mosambiku začínají rozvíjet projekty na těžbu a výrobu zkapalněného plynu.

Mosambik má významné zásoby nerostných surovin, jejichž těžbu zahájil teprve v posledních dvaceti až třiceti letech. Jedná se o poměrně mladé odvětví a těžba většiny surovin je na svém počátku. Těžba nerostných surovin není plně využita a stále se objevují nová naleziště. Příkladem jsou nedávno objevená obrovská naleziště zemního plynu, jehož zásoby se odhadují na 100 bilionů kubických stop a jsou třetí největší v Africe po Nigérii a Alžírsku, přičemž globálně se pohybuje okolo čtrnáctého místa. Obecně vzato je tak v Mosambiku obrovský zájem ze strany mezinárodních společností o průzkumná práva, a to nejen v oblasti zemního plynu, ale i ropy. S ohledem na dosavadně nízkou míru tamní produkce představují tato odvětví velké množství přiležitostí.

Mosambik má obrovský potenciál stát se jednou z nejvýznamnějších těžebních velmocí na světě a přilákat velké množství zahraničních investorů. V současné době je v Mosambiku několik globálních těžebních firem z Brazílie, Evropy, Indie a Austrálie, které se zaměřují primárně na povrchovou těžbu.

V Mosambiku se nachází zásoby velmi kvalitního černého uhlí, které jsou jedny z největších na světě. Vytěžené uhlí se následně transformuje na uhlí pro domácnosti a na uhlí pro energetické účely. Mezi další významné nerostné suroviny patří grafit, těžké písky, železná ruda, titan, apatit, různé stavební kameny (mramor), bentonit, bauxit (transformuje se v Mosambiku na hliník), kaolin, měď, zlato, tantalum a drahokamy (zejména rubíny).

V listopadu 2022 uskutečnila italská společnost ENI první vývoz mosambického zkapalněného plynu (LNG) a lze tak očekávat, že v nadcházejících letech bude primární hnací silou růstu mosambické ekonomiky právě LNG. Projekt francouzské společnosti TotalEnergies byl v roce 2021 pozastaven z důvodu zhoršující se bezpečnostní situace v provincii Cabo Delgado. K jeho obnovení by však mělo dojít v roce 2023 a zahájení produkce je plánováno na rok 2027. V neposlední řadě je pak stále ve hře investice americké společností ExxonMobil, o níž by mělo být rozhodnuto do konce roku 2023 s předpokládaným zahájením produkce v roce 2028.

České společnosti se mohou v Mosambiku prosadit v dodávkách těžební techniky pro zahraniční těžební společnosti. Mezi hlavní potenciálně poptávané produkty patří: stroje na povrchovou těžbu uhlí a dalších nerostných surovin, železniční či jiné přepravné systémy, automatizované linky na zpracování surovin a výbušniny určené k těžbě nerostných surovin.

Mosambik, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688