mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:44

Jihoafrická republika - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Jihoafrické hospodářství je v porovnání s jinými zeměmi Afriky vysoce industrializované, výroba představuje přibližně 13 % HDP a téměř 50 % exportu. Stroje na vysoké technické úrovni jsou v zemi téměř vždy z dovozu. Velkou příležitost představují technologie snižující emise skleníkových plynů v energeticky náročných odvětvích, jako je například těžební či metalurgický průmysl. Vlivem přítomnosti globálních hráčů v řadě výrobních odvětví dochází k postupné modernizaci a zavádění výrobních procesů.

Jihoafrický výrobní sektor zaujímá v kontinentálním měřítku díky vysokému stupni industrializace hospodářství JAR velmi strategické postavení. Výrobní aktivity lze v JAR nalézt napříč všemi stěžejními ekonomickými sektory a díky solidní infrastruktuře, kterou JAR oplývá, dochází k vysoké míře exportu především na mimo africké, ale i africké trhy. Obecně vzato dosahuje intra-africká obchodní výměna pouhých 15 % kumulovaného afrického exportu, přičemž JAR zodpovídá za celou 1/3 jejího objemu. Výsadní postavení JAR v rámci subsaharské Afriky v nadcházejících dekádách bezesporu umocní postupná aplikace Africké kontinentální zóny volného obchodu (AfCFTA), která formálně vstoupila v platnost 1. 1. 2021, avšak k její praktické implementaci povede ještě dlouhá cesta.

Co se letecké obslužnosti týče, do JAR pravidelně léta většina předních leteckých společností a z hlediska lodní dopravy se v jihoafrickém Durbanu nachází největší a nejvytíženější přístav, kterým ročně projde více jak 30 mil. tun zboží.

Nejdůležitějším výrobním odvětvím v JAR je bezesporu automobilový průmysl, který zaměstnává více jak 110 000 osob a jeho podíl na HDP představuje přibližně 5 %. Z hlediska globální automobilové produkce se JAR řadí na 22 místo, avšak zodpovídá za více jak 50 % kontinentální automobilové produkce. Svoji výrobu či její část v JAR doposud lokalizovalo 8 globálních hráčů v oblasti produkce osobních vozidel a přítomni jsou i výrobci středních a těžkých komerčních vozidel. S tímto samozřejmě souvisí i velká poptávka po lokálních či zahraničních automobilových součástkách, která představuje významnou část naší obchodní výměny s JAR.

Veledůležitým výrobním odvětvím je pro JAR i chemický průmysl. Velikost jihoafrického chemického průmyslu se odhaduje na 25 mld. USD, což je přibližně 4x větší, než je tento sektor v Nigérii, největší africké ekonomice, či 13x větší než v Egyptě. Podíl chemického průmyslu JAR na HDP je přibližně 5 %, přičemž jeho podíl na jihoafrické výrobní produkci je až 1, neboť se zde vyrábí více jak 600 různých chemikálií.

Další významné výrobní odvětví v JAR představuje zpracovávání železa a oceli a výrobky s tímto související. Většina společností se v tomto odvětví zaměřuje především na výrobu produktů z již zpracované oceli jako např. plechy, trubky, dráty, koleje atp. Toto výrobní odvětví představuje 1,5 % jihoafrického HDP a zaměstnává téměř 200 000 osob. Více jak 85 % vyprodukované oceli je spotřebováno lokálně. Ačkoliv se jedná o v globálním měřítku malé odvětví, komparativní výhodu JAR lze spatřovat ve snadném přístupu na trhy jihu Afriky, vyšší míře produktové sofistikovanosti či dostupnosti vstupních materiálů.

Dalším významným výrobním odvětvím JAR je potravinářství, které společně se zemědělstvím produkuje 14 % jihoafrického HDP a zaměstnává více 451 000 osob. V JAR se nachází celá řad klimaticky velmi odlišných oblastí, což má za následek velmi pestrou škálu plodin a chovatelských zvířat.

Co se samotného strojního průmyslu v JAR týče, jeho produkty představují přibližně 8 % jihoafrické výrobní kapacity a zaměstnává okolo 90 000 osob. Mimo jiné se jedná o výrobce důlní a stavební techniky či elektroniky.

V neposlední řadě pak lze v jihoafrickém výrobním kontextu zmínit průmysl textilní, který i přes svoji upadající relevanci zaměstnává více jak 250 000 osob. Jak z výše uvedeného vyplývá, uplatnění pro český strojírenský průmysl lze v JAR nalézt napříč téměř všemi průmyslovými odvětvími. Z hlediska globální konkurence je samozřejmě i v JAR potřeba stále vyšší míra efektivnosti a automatizace výrobních procesů, avšak obrovský důraz je zde kladen na rekvalifikaci osob, které vlivem technologického pokroku přicházejí o práci. Neméně velký důraz je pak v JAR kladen na dekarbonizaci všech emisně náročných odvětví.

Jihoafrická republika, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688