Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  17.08.2023 15:01:23

Jasná dezinflace, Fed musí dávat pozor na přílišné utažení monetární politiky - Yardeni (video)

Celkový obrázek v americké ekonomice ukazuje na dezinflační trend. Pro CNBC to uvedl Ed Yardeni, který stojí v čele Yardeni Research. Podle něj se dokonce některá měřítka inflace již blíží inflačnímu cíli americké centrální banky ve výši 2 %.

Vývoj inflace se samozřejmě promítá i do úvah o správném nastavení monetární politiky. Na CNBC v této souvislosti poukázali na novou analýzu Goldman Sachs, podle které by sazby v USA mohly jít dolů již v březnu příštího roku. Yardeni k tomu dodal, že lepší než vývoj nominálních sazeb může být pohled na ty reálné. Pokud přitom bude inflace dál jasně klesat, mohlo by to nutit Fed ke snižování sazeb proto, že by se ty reálné mohly stát „příliš restriktivní“.

Následující graf ukazuje vývoj očekávání trhů týkajících se terminálních sazeb. Před problémy v americkém bankovním sektoru se trhy domnívaly, že sazby dosáhnou až nad 5,6 %, následně očekávání prudce klesla, ale poté přišel jejich opětovný růst. Nyní se pohybují kolem 5,4 %:

preklady

Zdroj: X

Yardeni řekl, že očekávání vývoje sazeb se výrazně promítají do dění na dluhopisových trzích. Zde přitom již nějaký čas panuje inverze výnosové křivky – krátkodobé sazby se pohybují nad výnosy dlouhodobějších dluhopisů. Podle ekonoma by nyní mohly nastat dvě verze „deinverze“. Tedy dva scénáře návratu k běžnému tvaru výnosové křivky, kdy se výnosy dlouhodobých dluhopisů pohybují nad výnosy těch krátkodobých.

V jednom scénáři by podle ekonoma klesaly výnosy krátkodobých i dlouhodobých obligací. V prvním případě by ale pokles byl rychlejší, tudíž by se výnosová křivka opět napřímila. Druhý scénář je horší, protože v něm by výnosy dlouhodobých dluhopisů začaly dohánět ty krátkodobé. Podle ekonoma by takový vývoj mohl zhoršovat situaci v bankovním sektoru, protože klesající ceny dluhopisů by vytvářely negativní tlak na hospodaření bank.

Takový vývoj není v zájmu americké centrální banky a Yardeni v této souvislosti zmínil Johna C. Williamse, který stojí v čele Federal Reserve Bank of New York. Ten patří mezi ty, kteří upozorňují na důležitost vývoje reálných sazeb. A podle Yardeniho se nyní snaží „všechny uklidnit a zamezit růstu výnosů dlouhodobých obligací“.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688