Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.08.2023 14:13:15

Inflace klesá ve skutečnosti rychleji, na trhu je nyní třeba být hodně selektivní - Morgan Stanley (video)

Fiskální impuls v americké ekonomice byl během posledních 12 měsíců silnější, než řada ekonomů čekala. Pro Bloomberg to uvedl stratég společnosti Morgan Stanley Michael Wilson s tím, že sílu impulzu podcenila i jeho banka a výsledkem je rovněž nečekaně vysoká ekonomická aktivita. Jak expert vidí další vývoj?

Wilson míní, že oživení z posledních let „bylo z většiny financováno vládou“. Nyní ale roste náklad kapitálu a zhoršuje se růstový výhled. Pokud by se tak dělo při nižších valuacích akciového trhu, ve stratégovi by to podle jeho slov nevyvolávalo takové obavy. Jenže valuace se nacházejí vysoko s ohledem na to, jak Morgan Stanley vidí další cyklický vývoj v USA. Doposud přitom fungovaly sázky na velké technologické akcie, „jenže nyní se zdá, že i ony začínají být unavené.“

Wilson se domnívá, že nyní se prodávají i akcie, u nichž přišlo pozitivní překvapení na straně zveřejněných zisků. Pokud pak chtějí být investoři úspěšní v delším období, nemohou se podle něj pouze „honit“ za největšími technologickými firmami, ale musí se také zaměřit na tituly, které doposud zaostávaly. Výběr konkrétních titulů je podle experta stále cestou, jak na trhu dosáhnout zisků.

Stratég se věnoval rovněž tématu inflace a podle jeho názoru „na úrovni firem klesá rychleji, než ukazují oficiální čísla.“ Ta hovoří o inflaci na úrovni 3,5 %, což může centrální banku vést k dalšímu zvedání sazeb. Wilson má však za to, že inflace ve skutečnosti klesá rychleji, než by se zdálo z „vládních“ čísel. A některé firmy a sektory dokonce čelí poklesu cen. Ve výsledku tak panuje kombinace vysokých sazeb a zhoršující se ziskovosti.

Takové prostředí pak podle experta nenahrává menším a slabším firmám. Pokud se investoři chtějí zaměřit na akcie, které doposud zaostávaly, měly by to být společnosti se silnou rozvahou. „Je to stále sázka na kvalitu, jen na kvalitu jinou než tu dosavadní,“ řekl Wilson. K dalšímu vývoji sazeb pak uvedl, že Fed nyní nemá důvod pro jejich snižování, protože inflace je na 3,5 % a nezaměstnanost se drží velmi nízko.

Fed stejně tak nemá důvod sazby zvyšovat a nejlepší by tak podle stratéga bylo, kdyby je držel na současné úrovni a čekal, až bude naprosto zřejmé, že inflace klesá k cíli. Wilson přitom míní, že ekonomika zpomaluje, ale nad příchodem recese zůstává stále viset otazník. „Na trhu je třeba být hodně selektivní,“ uzavřel Wilson.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688