cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  14.08.2023 11:09:02

V „Zákulisí“ ČNB s Janem Procházkou, členem bankovní rady

Rozhovor s Janem Procházkou, členem bankovní rady ČNB
Michael Rozsypal (Novinky.cz 14. 8. 2023, pořad Zákulisí)

„Při příchodu do sálu, kde rozhodujeme o úrokových sazbách, musíme odevzdat mobily a nemáme ani počítače připojené k internetu,“ popisuje bezpečnostní opatření člen bankovní rady ČNB Jan Procházka. Ve třetím díle letního seriálu Zákulisí vám Michael Rozsypal nabídne pohled do místnosti, kam se jen tak někdo nedostane – do přísně střeženého sálu, kde zasedají centrální bankéři. Podívá se ale také do původního trezoru, otevře osmitunové dveře, potěžká zlatou cihlu a ukáže unikátní výhled ze střechy na centrum Prahy.

Zasedání bankovní rady je z principu uzavřené a tajné. Probíráme věci, které mají velký obchodní potenciál a dopad na kapitálový trh a českou ekonomiku,“ vysvětluje bankéř Jan Procházka, proč je místnost pro jednání bankovní rady tak přísně zabezpečená.

„Jsou přesně stanovené i pauzy, máme tady i občerstvení, nemůže sem ani obsluha,“ popisuje a ukazuje, že případní hosté – třeba ministr financí – na jednání projdou dvojitým dveřmi a ve vedlejší místnosti hraje hudba, aby nebylo nic slyšet. „Kdybychom se třeba hádali nebo tady byly nějaké větší emoční výlevy,“ směje se.

Co je přesně úkolem člena bankovní rady? „Hlídat finanční stabilitu a českou ekonomiku,“ odpovídá Jan Procházka. „Každý člen má své portfolio,“ upřesňuje rozdělení rolí. Bankovní rada zasedá každý čtvrtek. Sejde se nás všech sedm a projednáváme aktuální témata. Jednou za osm týdnů to je nastavení úrokových sazeb, jednou za půl roku je to zpráva o finanční stabilitě,“ vysvětluje harmonogram.

Jakou věc udělá každé ráno jako první? Jak to vypadá přesně při jednání bankovní rady v zabezpečené místnosti? Jak probíhá hlasování? Podívejte se na rozhovor s Janem Procházkou, členem bankovní rady ČNB.

V návštěvnickém centru ČNB se dozvíte spoustu zajímavostí o penězích, ekonomice, ale třeba i inflaci. Můžete si vyzkoušet, jestli inflaci udržíte na 2% cíli.

A pokud sejdete do suterénu a projdete původními trezorovými dveřmi, které váží osm tun a s rámem dokonce 32 tun, můžete si potěžkat zlatou cihlu v hodnotě 17 milionů korun.

Proč má nováček mezi centrálními bankéři v kanceláři vlastní obraz, na kterém má holubičí i jestřábí peří? Podívejte se na video!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688