Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.08.2023 07:19:14

Americké PPI a záznam z jednání ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Včerejší spotřebitelskou inflaci dnes ve Spojených státech na poli cenových statistik doplní ceny průmyslových výrobců (PPI) za červenec, které by měly potvrdit dezinflační tendence v americké ekonomice. U nás bude zveřejněn písemný záznam z posledního zasedání ČNB, který by mohl naznačit rozložení sil v bankovní radě ohledně budoucího snižování úrokových sazeb. Tuzemský datový kalendář nabídne červnový běžný účet platební bilance.

Bilance běžného účtu letos poprvé v záporu

ČNB dnes zveřejní zápis ze svého posledního měnověpolitického zasedání, které se konalo minulý čtvrtek. Repo sazba na něm sice zůstala podle očekávání beze změny na 7 % (nově poměrem hlasů 7:0). Překvapením však bylo ukončení intervenčního režimu na devizovém trhu. Zároveň již guvernér nezopakoval, že na příštím zasedání zůstanou sazby beze změny, nebo se zvýší. V souladu s prognózou centrální banky si tak možná bankovní rada postupně otevírá dveře pro snižování úrokových sazeb, byť se na toto téma její členové prozatím vyjadřují opatrně a zároveň naznačují možnost výjimkování případných de(zin)flačních tlaků pramenících z energií. Trhy přitom stále zaceňují pokles repo sazby o zhruba 100 bb do konce letošního roku.

Tuzemský běžný účet platební bilance podle našeho odhadu v červnu vykázal letos poprvé záporné saldo. To by mělo být dáno hlavně sezónní výplatou dividend v rámci položky primárních důchodů, což ale pravděpodobně částečně vyvažovala kladná bilance obchodu se zbožím odrážející mimo jiné solidní exportní výkonnost automobilového průmyslu. Přebytek obchodní bilance by přitom z našeho pohledu mohl na korunovém devizovém trhu zmírňovat vliv poklesu úrokového diferenciálu, a tím i tlaky na oslabování koruny k euru.

Ceny průmyslových výrobců v USA předznamenávají pokračování dezinflačního trendu. Celkové i jádrové PPI podle našeho dohadu v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. To by mělo být výsledkem rostoucích cen ropy a dopravy, které ale kompenzuje zpomalující ekonomická aktivita, a tedy i poptávka po průmyslovém spotřebním zboží.

Inflace u nás ani v USA v červenci nepřekvapila

Tuzemská inflace v červenci podle očekávání zpomalila na meziročních 8,8 %. V rámci struktury ovšem v meziměsíčním vyjádření po sezónním očištění podle našeho odhadu mírně zrychlila dynamika jádrových cen z 0,16 % v červnu na 0,25 % v červenci. V anualizovaném vyjádření se tak meziměsíční jádrová inflace v červenci zvýšila ke 3 %. Více v reportu zde: https://bit.ly/CPI_Jul23_CZ.

Ani inflace ve Spojených státech včera trhy nepřekvapila. Růst celkových i jádrových spotřebitelských cen dosáhl očekávaných 0,2 % m/m. Finanční trhy se tak utvrdily v očekávání, že Fed již úrokové sazby v tomto cyklu nezvýší. Ve stejném směru vyzněl i oproti tržnímu konsenzu lehce vyšší počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (248 tis. vs oček. 230 tis.). Americký dolar v páru s eurem oslabil o 0,3 % na 1,101 USD/EUR. Kurz koruny vzhledem k naplnění očekávání na tuzemskou inflaci příliš nereagoval a mírné posílení k 24,20 CZK/EUR přišlo spíše až s odpoledními dezinflačními daty z USA a oslabením dolaru. Nakonec ale koruna zisk korigovala, když uzavřela na 24,25 CZK/EUR. Převažující preference rizikových aktiv se včera odrazila kromě lehkého růstu akciových indexů i v posílení dalších měn středoevropského regionu. Maďarský forint k euru zpevnil o 1,1 % a polský zlotý o 0,4 %.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688