OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Důchody a penzijní  |  03.08.2023 20:00:00

Němci chtějí ve stáří jistou a trvalou výplatu penze

Při rozhodování o formách privátního zabezpečení na stáří je pro Němce rozhodující především jistota. Koncept tzv. občanské penze (Bürgerrente) je přijímán souhlasně.

Rozhodujícím kritériem při volbě jejich penze je pro Němce jistota. To ukázala studie provedená ústavem Institut für Demoskopie Allensbach na objednávku pro GDV. Pro 78 % dotázaných v anketě je obzvláště důležité, aby byly vkládané účastnické úspory investovány bezpečně. Dvě třetiny respondentů (67 %) chtějí hlavně jistotu plánování, kolik budou mít v seniorském věku k dispozici naspořeného kapitálu. A konečně více než polovina účastníků (58 %) považuje za velmi důležité, aby měla garantovanou jistotu při rozhodování díky kvalifikovanému poradenství.

„Toto nám ukazuje obraz obyvatelstva, které klade vysoké požadavky na soukromé zabezpečení pro postproduktivní období života, zejména s důrazem na jistoty ve velmi širokém pojetí,“ shrnula hlavní závěry Katja de la Viňa, předsedkyně výboru prezidia pro zabezpečení budoucnosti a stáří. „Privátní penzijní připojištění přitom tohle nabízí. A skýtá doživotní dodatečný příjem.“

Státní příspěvky rozhodují

Velká většina dotázaných přikládá zvláštní význam doživotní výplatě penzí a v případě smrti převodu nároků na blízké příbuzné. Také státní příspěvky hrají důležitou roli: bezmála 2/3 (63 %) oslovených považuje při rozhodování o způsobu starobního zabezpečení za zvláště podstatné, že stát na určitou formu přispívá. 57 % respondentů si navíc přeje snadnou a nekomplikovanou proceduru sjednání smlouvy o zabezpečení na stáří.

„Silné zacílení lidí na jistotu ovšem neznamená, že výnos z pravidelného ukládání peněz je pro lidi druhořadý,“ upozornila Katja de la Viňa. „Určitě patří mezi top 10 priorit při volbě individuálního zajištění na stáří i přání, aby člověk dosáhl na konci na pokud možno co nejvyšší zhodnocení.“ Konkrétně tento aspekt jmenovalo jako zvláště důležitý 54 % účastníků ankety.

Skutečné spoření zaostává za přáním i plány

V zásadě vidí většina oslovených účastníků ankety zabezpečení na vlastní odpovědnost pozitivně a nikoli jako nutné zlo. Nicméně de la Viňa současně upozornila na to, že reálné snažení k vlastnímu zabezpečení u mnohých zůstává za jejich přáními i plány. Celkově jen 41 % populace v Německu považuje vlastní zajištění za dostatečné. Ve skupině podle věku 50-60 let je takových „spokojených“ bezmála polovina (46 %).

S odkazem na tuto ne úplně radostnou situaci zdůraznil Jörg Asmussen, šéf německé asociace GDV, důležitost doplňkových podnikových a soukromých penzijních programů. „Demografická fakta jsou jasná: aby bylo možné financovat život v důchodu, jsou vedle zákonné státní penze nutné i další stavební kameny, a to hlavně pro ty, kteří vydělávají málo, spoří málo a pro rodiny.“ Dnešní systém „Riester-Rente“ (podpora individuálního zabezpečení občanů v Německu k zacelení mezery ve státních penzích) je přes 20 let starý. Asmussen proto míní, že už delší dobu je zpožděná jeho adaptace podle aktuálních potřeb. V této souvislosti poukázal na koncept vypracovaný pojišťovnami, nazývaný Občanský důchod (Bürgerrente). Ten také ústav Allensbach ve své anketě dotazovaným představil v klíčových obrysech: jde o jednoduchou konstrukci nákladově příznivé penzi spojující v sobě prvky jistoty i šance na výnos. Na rozdíl od dosavadní Riester-Rente nabízí snadno srozumitelnou podporu, což v dlouhodobém horizontu slibuje i vyšší zhodnocení vkladů.

Navrhované státní příspěvky ve výši 50 centů za vložené euro znamenají zvýšení atraktivity Bürgerrente. V anketě se 62 % respondentů souhlasilo s výrokem, že státní podpora v navrhované výši pro ně činí ze soukromého zabezpečení na stáří podstatně atraktivnější formu. „Lidé, a právě ti s nižšími výdělky, chtějí mít možnost, aby už s malými pravidelnými příspěvky na zabezpečení mohli investovat do své budoucí důstojné existence. A to nabízí námi navrhovaná Bürgerrente.“ prohlásila de la Viňa.

Velmi významné jsou státní příspěvky také pro mladou generaci. Ze skupiny dotazovaných pod 30 let se 71 % vyjádřilo, že individuální zabezpečení s takovou podporou ze strany státu by pro ně bylo atraktivnější. Ve věkové skupině 30-44 let je zastoupení takto smýšlejících respondentů na úrovni 66 %, u skupiny ve věku 45-59 let je stejného názoru 60 % oslovených.

Rozhodující je podpora mladých

V zásadě i u Bürgerrente cení populace v Německu jistotu výš než šanci na výnos: 46 % preferuje podle ankety 100% garanci hodnoty kapitálu, a to i tehdy, sníží-li se tím současně vyhlídky na zhodnocení. 26 % účastníků ankety „hlasovalo“ pro (pro ně) atraktivní variantu vyššího zhodnocení při omezení garance kapitálu na 80 %. A více než 25 % je v této otázce nerozhodných: neví, co by pro ně konkrétně bylo lákavější.

Téma udržitelnosti u finančních investic hraje doposud podle ankety u obyvatelstva Německa podřízenou roli: 36 % dotázaných považuje toto hledisko za zvláště důležité. Ale i to se postupně změní a stane se aktuálním v práci zprostředkovatelů, míní Gerhard Müller z výboru prezidia GDV pro zabezpečení budoucnosti a stáří.

Reprezentativní anketa proběhla na vzorku 1 007 osob ve věku od 16 let a rozhovory s nimi vedl ústav Allensbach v dubnu 2023.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688