Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.08.2023 14:57:40

Sazby ČNB zůstávají beze změny, pokles pravděpodobně přijde až v příštím roce (Komentář)

Česká národní banka v souladu s očekáváními na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby opět beze změny. Základní repo sazba tudíž zůstává na sedmi procentech.

Pokračující stabilitu úrokových sazeb na srpnovém zasedání indikovaly vyjádření guvernéra a některých dalších členů bankovní rady ČNB. Počátek snižování tuzemských sazeb centrální bankéři podmiňují dostatečným poklesem a jasným směřováním inflace ke dvouprocentnímu cíli. Aby měli jistotu, že k tomu dojde, a to i s ohledem na vnímaná proinflační rizika ve vztahu k nahromaděným úsporám domácností a přetrvávajícímu napětí na trhu práce, přiznávají, že měnovou politiku raději podrží utaženou déle. Inflace sice v meziměsíčním vyjádření zaznamenala v posledních měsících výrazné snížení, v tom meziročním ovšem stále zůstává vysoko nad cílem (9,7 procenta v červnu). Vliv na rozhodování může mít i vývoj sazeb v zahraničí, které dosud ještě rostly a mohly by vyvolávat v případě současného snižování těch domácích tlaky na oslabení koruny.

Koruna nicméně na dnešní rozhodnutí reagovala bezprostředním oslabením. Bankovní rada totiž podle tiskové zprávy zároveň „formálně ukončila intervenční režim oznámený v květnu 2022 a zároveň obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv“. Druhá část vyjádření ovšem říká, že „ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoliv to bankovní rada uzná za nezbytné.“ Tak přitom ČNB činila dosud, když žádný závazek vztahující se ke konkrétní úrovni kurzu současná bankovní rada nikdy nevyřkla. Z těchto smíšených informací je tak velmi těžké vyvodit závěr o tom, jak bude centrální banka dále ke kurzu koruny přistupovat. Více informací by mohla přinést tisková konference guvernéra Michla, která začíná v 15:45.

Vlivem výše zmíněných faktorů očekáváme, že úrokové sazby zůstanou beze změny až dokonce letošního roku. Meziroční inflace by se podle naší prognózy měla ještě na konci roku pohybovat poblíž osmi procent a k jejímu výraznému snížení v průměru na 1,3 procenta by mělo dojít v příštím roce, kdy očekáváme citelný pokles cen energií. Současné zprávy o tom, že někteří dodavatelé ke snížení cen energií přistoupí již letos na podzim však ukazují na to, že odeznívání inflace může být nakonec ještě rychlejší. V tomto směru by působil také případný pokračující útlum spotřebitelské poptávky a ekonomiky jako celku, oproti námi očekávanému oživení ve druhé polovině letošního roku. Stále tak zde existuje riziko toho, že sazby ČNB nakonec můžou klesnout již v letošním roce.

První snížení úrokových sazeb ČNB v naší prognóze čekáme v únoru příštího roku, a to hned o půl procentního bodu. V polovině roku 2024 by pak repo sazba měla dosáhnout pěti procent a na jeho konci klesnout na čtyři procenta. Takto relativně rychlé snižování by měl umožnit strmý pokles inflace, ke kterému podle nás v příštím roce dojde. Neutrální hladiny tří procent ale podle nás repo sazba dosáhne až na konci roku 2025. Za strmým poklesem inflace by totiž měly stát hlavně energie, zatímco jádrová inflace, vlivem námi očekávaného oživení poptávky a napjatého trhu práce, podle nás zůstane zvýšená déle. Vyšší úrokové sazby tak pravděpodobně přetrvají po delší dobu.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.10.2023Koruna beze změny, korunové sazby ale pokračují v poklesu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.06.2023Sazby ČNB opět beze změny, jejich pokles je už na obzoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688