Lukáš Raška (Portu)
Makroekonomika  |  03.08.2023 09:28:17

Skončí dolar jako světová rezervní měna?

Na světě v současnosti existuje přibližně 180 národních měn. Pouze několik z nich se ale běžně používá pro mezinárodní transakce, jako jsou fakturace, placení za dovoz ze zahraničí, emise dluhu nebo investice v zahraničí. Těmito měnami jsou euro, v menší míře japonský jen, britská libra a několik dalších. Jedna měna ale stále v mezinárodním platebním styku převládá, a to americký dolar. Pokud přijde krize nebo recese, firmy i investoři se před nimi většinou snaží „schovat“ právě v dolarech. 

V těch stejných měnách drží své devizové rezervy již dlouhou dobu i centrální banky, jako jsou Česká národní banka nebo americký Fed. Centrální banky mají za cíl udržovat finanční a měnovou stabilitu. K plnění svých cílů využívají různých nástrojů včetně třeba nákupů a prodejů cizích měn. Ve svých rezervách mají řadu zahraničních měn, nejčastěji se opět jedná o americký dolar. V poslední době se ale podíl dolarů v rezervách začal snižovat. Značí to, že bezpečný přístav v podobě amerických dolarů, končí?

Může jiná měna dolar nahradit?

Podle Mezinárodního měnového fondu tvořil americký dolar ještě v roce 1999 70 % devizových rezerv centrálních bank. Tento podíl od té doby ale postupně klesá, například letos činil 59 %. Značí pokles o 11 procentních bodů, že dolaru brzy skončí jeho dominance ve světovém obchodu? Bližší pohled naznačuje, že to rozhodně není tak jisté. 

Dolar je hlavní měnou světového obchodu už od konce druhé světové války. V poslední době ale sílí hlasy a dohady o tom, že dominance dolaru nevydrží věčně. Začátkem tohoto roku začaly Čína, Rusko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Brazílie obchodovat v jiných měnách, třeba v čínském jüanu a ruském rublu. 

Diskuze o dominanci dolaru odstartovaly v návaznosti na rozpoutání války na Ukrajině. Spojené státy totiž zmrazily v zahraničí držené ruské dolarové rezervy. Například Čína s Ruskem spolu uzavírají dvoustranné obchodní dohody, které vylučují americký dolar. Podle údajů agentury Bloomberg se jüan stal nejobchodovanější měnou v Rusku.

Jaká měna by ale mohla dolar nahradit? Je pravda, že se zvyšuje důležitost čínského jüanu, podle dat Mezinárodního měnového fondu jeho podíl na devizových rezervách roste. I přesto, ale tvoří pouhá necelá 3 %. Druhou, centrálními bankami nejvíce využívanou měnou, zůstává euro. To si navíc v průběhu let svou pozici drží, podíl eura na devizových rezervách v poslední době dokonce narostl na úroveň z roku 2003. Jsou tak pryč ztráty společné evropské měny z posledních dvaceti let. 

Ačkoliv se zdá, že od začátku tohoto století dolar postupně ztrácí své výsadní postavení, pohled na delší období odhaluje trochu jiný obrázek. Například dolarový index, vyjadřující sílu americké měny vůči zahraničním měnám, ukazuje, že dolar zažívá jak poklesy, tak nárůsty. Stejně tak využití dolaru v mezinárodním platebním styku pomocí systému SWIFT se příliš v čase nemění a zůstává nejvyužívanější měnou pro mezinárodní platby za zboží nebo služby.

Zatím se tak zdá, že pozice dolaru jako světové rezervní měny není ohrožena. Rozhodně nic nenaznačuje tomu, že by své výsadní postavení ztratil ze dne na den. V současnosti tak zůstává dolar nejvyužívanější měnou, se slušným odstupem za ním následuje euro. Další měny poté značně ztrácejí.

 

 

Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688