Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.08.2023 08:00:42

Úrokové sazby ČNB zůstanou i dnes beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na korunovém trhu dnes bude v centru pozornosti zasedání ČNB. Od té je široce očekáváno, že ponechá úrokové sazby opět beze změny. Jejich první snížení čekáme až v únoru příštího roku. Na programu je dnes také zasedání anglické centrální banky (BoE). Ta by měla podle nás zvýšit úrokové sazby o 25 bb. Z hlediska nově zveřejněných dat budou finanční trhy sledovat především ta z USA. Zde budou zveřejněny tovární objednávky za červen, červencový ISM z oblasti služeb, a také pravidelné týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

První snížení sazeb ČNB čekáme až příští rok

Česká národní banka na dnešním zasedání podle nás ponechá úrokové sazby beze změny a na současných úrovních by měly setrvat až do dokonce letošního roku. Pokračující stabilitu úrokových sazeb na srpnovém zasedání indikovaly vyjádření guvernéra a některých dalších členů bankovní rady ČNB. Počátek snižování tuzemských sazeb centrální bankéři podmiňují dostatečným poklesem a jasným směřováním inflace ke dvouprocentnímu cíli. Aby měli jistotu, že k tomu dojde, a to i s ohledem na vnímaná proinflační rizika ve vztahu k naakumulovaným úsporám domácností, přiznávají, že měnovou politiku raději podrží utaženou déle. Inflace v meziměsíčním vyjádření zaznamenala v posledních měsících výrazné snížení, v tom meziročním ovšem stále zůstává vysoko nad cílem (9,7 % y/y v červnu). Vliv na rozhodování může mít i vývoj sazeb v zahraničí, které dosud ještě rostly. První snížení úrokových sazeb nyní čekáme v únoru příštího roku, a to hned o 50 bb. V polovině roku 2024 by pak repo sazba měla dosáhnout 5 % a na jeho konci klesnout na 4 %. Takto rychlé snižování by měl umožnit i strmý pokles inflace, ke kterému podle nás v příštím roce dojde. Rizika naší prognózy jsou však vychýlená ve směru dřívějšího a rychlejšího snižování úrokových sazeb. Vše bude záviset na dalším vývoji inflace, především pak jádrové složky, a také tuzemské poptávky. Zároveň očekáváme, že vyjádření guvernéra Michla budou na dnešní tiskové konferenci jestřábí, a to i s ohledem na to, že finanční trh do konce letošního roku zaceňuje snížení úrokových sazeb v souhrnu o výrazných zhruba 100 bb (stejně jako před červnovým zasedáním). Pro samotné dnešní zasedání však investoři i analytici shodně předpokládají již zmíněnou stabilitu úrokových sazeb. Více k dnešnímu zasedání píšeme v nově zveřejněné publikaci Měsíční předpovědi – srpen 2023: https://bit.ly/CMF_Aug23_CZ.

Silná čísla z amerického trhu práce

Počet nově vytvořených pracovních míst byl podle ADP reportu v USA výrazně vyšší, než se čekalo. V tamním soukromém sektoru vzniklo v červenci 324 tis. nových pracovních míst oproti očekávaným 190 tis. Ve srovnání s červnem (497 tis.) se ale i tak počet nově vytvořených pracovních míst snížil. Pozornost trhů teď bude směřovat především na zítřejší oficiální čísla z nezemědělského sektoru. V souladu s včerejšími daty očekáváme, že non-farm payrolls ukáží na zpomalení růstu zaměstnanosti, avšak pouze v mírném rozsahu. Čekáme, že počet nově vytvořených pracovních míst se v nezemědělském sektoru snížil z červnových 209 tis. na 190 tis. v červenci. To by sice byl nejnižší údaj od prosince 2020, s ohledem na úroveň zaměstnanosti by se však stále jednalo o poměrně vysoké číslo. Míra nezaměstnanosti by v důsledku toho měla klesnout z 3,6 % na 3,5 %. Zdrojem nových pracovních míst by měl nadále zůstat hlavně sektor služeb.

Silná čísla ADP reportu přispěla ke zpevnění amerického dolaru. Oproti společné evropské měně posílil o přibližně 0,6 % k 1,092 USD/EUR. Kurzy měn středoevropského regionu zůstaly po celý včerejší den v podstatě beze změny, když postrádaly jakoukoliv kurzotvornou informaci. Tuzemská měna tak setrvala mírně pod 24 CZK/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688