Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.08.2023 07:57:31

Americký trh práce zůstává nadále napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek nabídne pouze americký ADP report o vývoji tamní zaměstnanosti za červenec. Podle očekávání trhu by měl ukázat na to, že k tvorbě nových pracovních míst docházelo ve výrazně menší míře. Finanční trh však ve vztahu k tomu bude vyhlížet především oficiální statistiky z nezemědělského sektoru, které budou zveřejněny v pátek. Zpomalení růstu zaměstnanosti sice čekáme, avšak pouze v mírném rozsahu. Americký trh práce podle našeho hodnocení nadále vykazuje známky napjatosti.

Stále silný, avšak zpomalující růst zaměstnanosti v USA

Americký ADP report o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru bude předvojem před pátečními a ostře sledovanými oficiálními statistikami z nezemědělského sektoru. Podle očekávání trhu růst zaměstnanosti v soukromém sektoru v červenci zpomalil z 497 tis. nových pracovních míst na 190 tis. Spolehlivost ADP reportu z hlediska předvídaní oficiálních statistik je však malá. I tak ale očekáváme, že páteční non-farm payrolls ukáží na zpomalení růstu zaměstnanosti, avšak ve výrazně menším rozsahu. Čekáme, že počet nově vytvořených pracovních míst se snížil z červnových 209 tis. na 190 tis. v červenci. To by sice byl nejnižší údaj od prosince 2020, s ohledem na úroveň zaměstnanosti by se však stále jednalo o poměrně vysoké číslo. Míra nezaměstnanosti by v důsledku toho měla klesnout z 3,6 % na 3,5 %. Zdrojem nových pracovních míst by měl nadále zůstat hlavně sektor služeb. Napjatý trh práce tak stále tlačí na růst mezd a je v centru pozornosti americké centrální banky. Ve druhé polovině letošního roku by měl podle naší prognózy růst zaměstnanosti dále zpomalit, a to ruku v ruce s námi očekávaným zpomalením celé ekonomiky USA.

Indikátory PMI z průmyslu zůstávají hluboko pod 50 b.

PMI indikátory nadále vykreslují pesimistické vyhlídky evropského průmyslu. Hlubo pod 50 body, tedy v pásmu hospodářské kontrakce, tento ukazatel v červenci setrval jak v ČR, Maďarsku, tak i Polsku. Zatímco v případě prvních dvou zemí došlo k nepatrnému meziměsíčnímu zlepšení, tak v Polsku se nálada zhoršila. Tuzemští průmyslníci si nadále stěžují hlavně na počet nových objednávek, který setrvale klesá. V důsledku toho se podle jejich hodnocení snižuje rovněž produkce a zaměstnanost. Z historického hlediska letošní červencová hodnota tuzemského PMI odpovídala zhruba úrovni dosažené v průběhu května až června roku 2020, tedy době začátku koronavirové pandemie, a tudíž i významných uzavírek ekonomiky. Podle našeho hodnocení ale situace v průmyslu tak špatná není. Přinejmenším automobilový průmysl by měl stále disponovat nevyřízenými objednávkami z předchozích dvou let, kdy byla výroba omezována chybějícími součástkami. Ani statistiky z trhu práce neukazují na rychlé snižování zaměstnanosti, spíše naopak. Více jsme tuzemský PMI komentovali zde: https://bit.ly/3QjTwg6. PMI hluboko pod 50 b. potvrdily také finální odhady pro Německo a celou eurozónu.

Německý trh práce zůstává silný. Počet registrovaných nezaměstnaných se v červenci meziměsíčně snížil o 4 tis., zatímco tržní konsensus předpokládal nárůst o 20 tis. Míra nezaměstnanosti tak ve výsledku o desetinu klesla na 5,6 % oproti očekáváné stagnaci.

Český stát v prvních sedmi měsících letošního roku hospodařil s deficitem ve výši 214,1 mld. CZK. Již druhý měsíc v řadě se tak schodek snižoval, tentokrát však výrazně pomalejším tempem (v červnu deficit činil -215,4 mld. CZK). Nejvíce k tomu přispěly vyšší příjmy plynoucí z výběru daně z příjmů právnických osob, které pravděpodobně odrážely aktuální vysokou ziskovost firemního sektoru. Stále si ale myslíme, že pokud se vládě ve zbytku letošního roku nepodaří přijmout mimořádná úsporná opatření, tak celoroční schodek rozpočtu nakonec přesáhne schválených 295 mld. CZK. Více jsme k tomuto tématu psali zde: https://bit.ly/43PI3rO.

Další slabé PMI indikátory tak včera nepomohly ani euru, ani měnám středoevropského regionu. Euro během evropského obchodování proti americkému dolaru oslabilo o zhruba 0,2 % k hranici 1,097 USD/EUR. Polský zlotý a maďarský forint odepsaly přibližně půl procenta. Nejméně tak ve výsledku oslabila česká koruna (0,2 %), která se obchodovala kolem 23,94 CZK/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2024Americký trh práce zůstává odolný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688