Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.08.2023 09:39:19

Ranní okénko - Růst/nerůst české ekonomiky

Dnes dopoledne vyjde tuzemský index nákupních manažerů (PMI), kde očekáváme, že dojde k dalšímu meziměsíčnímu poklesu, jak naznačují předběžné výsledky v této statistice v Německu i v celé eurozóně. Tato zpráva nepotěší zpracovatelský průmysl, na druhou stranu z pohledu spotřebitelů se jedná o pozitivní signál, že inflace by měla i dále zpomalovat. Odpoledne ministerstvo financí zveřejní plnění státního rozpočtu ke konci července. Červnový výsledek dopadl lépe, než se čekalo a to zvláště kvůli přílivu peněz z Evropské unie. Uvidíme, jak se vyvíjelo hospodaření státu během posledního měsíce. Zaznamenáníhodnou zprávou z pohledu veřejných financí zajisté je, že včera prezident republiky Petr Pavel podepsal novelu zákona o zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň s účinností od dnešního dne. To by mělo státnímu rozpočtu přinést každý měsíc zhruba 800 mil. .

Z eurozóny i z Německa přijdou finální výsledky PMI a také nezaměstnanosti (červnová v eurozóně, červencová v Německu). Očekává se, že index PMI bude pokračovat v sestupné tendenci, naopak nezaměstnanost by měla zůstat konstantní. Také z USA dorazí výsledek PMI ve zpracovatelském průmyslu, ale ten by měl být ve srovnání s evropskými zeměmi odlišný. V červnu měl index hodnotu 46,3, nyní se predikuje nárůst až na hodnotu 49. Tento směr naznačuje také index ISM, jehož metodika se mírně liší od PMI.

Pohled zpět:

Včera Český statistický úřad zveřejnil, že česká ekonomika ve srovnání druhého a prvního kvartálu tohoto roku rostla o 0,1 %. Jsme tak zatím široko daleko od výraznějšího ekonomického růstu. Můžeme tento stav označit jako tzv. růst/nerůst. V meziročním srovnání dokonce došlo k mírnému prohloubení původních odhadů až na pokles o 0,6 %. Negativně se nadále projevuje především omezená spotřeba domácností, ale to by se mělo změnit ve druhé polovině roku, kdy dále klesající inflaci by mělo předehnat tempo růstu nominálních mezd. Domácnosti by tak měly získat vyšší apetit k utrácení. Kladně by měl působit rovněž zahraniční obchod, který držel HDP nad vodou již v tomto kvartálu. Negativní vliv mělo pravděpodobné rozpouštění zásob, které by mělo pokračovat i ve zbytku roku. S klesajícími cenami není ekonomicky racionální držet vyšší stav zásob.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4732

I ze světa přišly zajímavé zprávy. Také z eurozóny dorazil předběžný údaj výkonnosti ekonomiky, kde se platí jednotným evropským platidlem. Výsledek je o něco málo lepší než v České republice, kdy mezikvartálně ekonomika eurozóny rostla o 0,3 % a ve srovnání druhého kvartálu letošního a minulého roku o 0,6 %. Dozvěděli jsme se také úvodní odhady růstu cen v eurozóně. Meziměsíčně cenová hladina v červenci pravděpodobně klesla o jednu desetinu a meziroční inflace činila 5,3 %. Jádrová inflace byla ještě o dvě desetiny vyšší. Dále po dvou měsících, kdy maloobchodní tržby v Německu meziměsíčně rostly, tak v červnu byl tentokrát zaznamenán pokles o 0,8 %.

Americký index S&P 500 si připsal včera 0,15 %, naopak německý DAX odepsal téměř totožnou hodnotu. Nejlépe se vedlo pražské burze, která vykázala zisk 0,45 %. Česká koruna se po období oslabování vrátila pod hladinu 24 EUR/CZK a nyní se obchoduje za 23,89 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

27.09.2023Ranní okénko - Důvěra v českou ekonomiku poklesla Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.06.2023Ranní okénko - Česká ekonomika – recese či stagnace? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688