Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  31.07.2023 10:06:32

Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, vychází HDP, z USA dorazí data z trhu práce

V tomto týdnu bude pro tuzemské investory nejzajímavější zasedání České národní banky, která s největší pravděpodobností rozhodne o stabilitě sazeb. Trhy bude zajímat především nová prognóza a další výhled. Z globálního hlediska bude nejzásadnější v závěru týdne zveřejněný report z amerického trhu práce, který v případě slabších čísel může ujistit trh, že by Fed již neměl přistoupit k dalšímu zvyšování sazeb. Pozornost investorů bude mířit i do Velké Británie, kde další hike doručí Bank of England.

Dnes vyjde první odhad vývoje české ekonomiky za druhý kvartál letošního roku. Po období technické recese a stagnace by česká ekonomika konečně měla zaznamenat růst, byť jen mírný. Stejně jako medián trhu očekáváme mezikvartální nárůst o 0,2 %. Výsledek HDP dnes dorazí také z eurozóny, kde trh očekává totožný přírůstek. Ve stejný čas na trh dorazí i informace o růstu cen v eurozóně za měsíc červenec.

V úterý vychází český PMI index, který patrně bude následovat trend z Německa a vykáže další pokles, v odpoledních hodinách pak přijde výsledek hospodaření státní kasy ke konci července.

Ve středu budou trhy vyčkávat na report z trhu práce od agentury ADP, která sleduje vývoj pozic v soukromém sektoru. Vůči pátečnímu oficiálnímu reportu ale zůstává metrika silně rozkolísaná a trh by tak neměl výrazněji reagovat.

Ve čtvrtek zasedá ČNB, kde je stabilita takřka jistotou, zajímavější ale bude nová prognóza a tisková konference. Na posledních několika zasedáních uvedl guvernér Michl, že bankovní rada bude během dalšího meetingu rozhodovat mezi stabilitou a zvýšením. Vzhledem k ustupujícím hlasům v bankovní radě je nejisté, zda tuto forward guidance nabídne i během čtvrtečního setkání.

V pátek vychází tuzemské maloobchodní tržby, pro trhy ale bude výrazně zajímavější měsíční report z amerického trhu práce. Případný výsledek pod odhady by mohl trh přijmout pozitivně jako rozhodující zprávu o konci zvyšování sazeb. Naopak opačný výsledek by mohl navýšit sázky na další hike. Ty se aktuálně pohybují okolo 30 %.

Pohled zpět:

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovala, zatímco trh očekával mírný růst. Náš západní soused tak i nadále zůstává na pomezí mezi stagnací a recesí, kdy předstihové ukazatele nenaznačují výraznější oživení ani v nejbližších měsících. Červencová inflace dopadla zhruba v souladu s očekáváními, kdy meziročně ceny rostly o 6,5 %, meziměsíčně o 0,5 % (HICP).

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688