Nafukující se dluh americké vlády přiměje v dalších letech podle Howella americkou centrální banku k obnovení masivních nákupů vládních dluhopisů USA (jakkoli přímé financování rozpočtuFed oficiálně zapovězené). Fed tak bude muset upustit od politiky takzvaného kvantitativního utahování, v rámci kterého odprodává cenné papíry ze své bilance tempem blížícím se 100 miliardám dolarů měsíčně. "Investoři se v takovém případě mohou těšit na novou likviditu," napsal Howell, podle kterého již cyklus likvidity má dno za sebou.

Fed a další centrální banky letos na jaře napumpovaly do systému nové peníze ve snaze zažehnat doutnající bankovní krizi"V příštích letech budou ale muset centrální banky pravděpodobně řešit krizi na úrovni vládních dluhů," varoval dále zakladatel CrossBorder Capital.

Sedm z osmi dolarů na globálních trzích podle něj přitom v současnosti tak či onak slouží k refinancování dluhů. Velká část zbývajícího dolaru v současnosti směřuje do narůstajících rozpočtových deficitů vlád. Ve vyspělých západních ekonomikách je totiž tlak na vyšší náklady, například spojený s demografickou strukturou společnosti, ale také s rostoucími výdaji na obranu.

Podle údajů amerického Kongresu bude muset Fed do roku 2033 v rámci zachování alespoň zdánlivé rozpočtové udržitelnosti muset navýšit objem držených vládních bondů USA ze současných zhruba 5 bilionů USD na asi 7,5 bilionu. Howell tato čísla ovšem považuje za silně podceněná, za realističtější považuje úroveň 10 bilionů USD.

Fed - objem vládních dluhopisů USA v bilanci banky
Fed - objem vládních dluhopisů USA v bilanci banky (v celkové bilanci jsou i další typy cenných papírů)

Tyto peníze podle něj přitom podpoří nákupní apetit na akciovém trhu. A mnoho dalších možností, jak by USA mohly ufinancovat své rostoucí výdaje, podle Howella neexistuje. Omezovat ve větší míře americké spotřebitele si žádná vláda nebude chtít dovolit a poptávka po dluhopisech ze zahraničí může být postupně slabší s tím, jak se v důsledku geopolitického vývoje do stále rezervovanější pozice může stavět Čína, jeden z největších investorů do amerického dluhu.

Kdo drží americký vládní dluh