Přispěvatel listu The Wall Street Journal Jon Hilsenrath na začátku července správně odhadl, že zpráva o červnové inflaci ukáže na zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen v USA na tři procenta. Další výrazný pokles inflace (při pokračujícím růstu mezd) podle něj naznačuje, že Fed je blízko cíle zkrotit růst spotřebitelských cen, a tak by mohl tento měsíc sazby zvýšit naposledy.

USA - vývoj meziročního růstu mezd a meziroční inflace (v %), zdroj: tradingeconomics.com
USA - vývoj meziročního růstu mezd a meziroční inflace (v %), zdroj: tradingeconomics.com

Hilsenrath ale varuje před přílišným optimismem. Upozorňuje, výnosová křivka je nadále v inverzním nastavení (výnosy dluhopisů s dlouhou dobou do splatnosti jsou nižší než výnosy dluhopisů krátkodobých), což signalizuje, že trh stále čeká nástup recese v USA. To vysvětluje třeba zpožděným promítáním se kroků centrální banky do reálné ekonomiky.

Centrální banka podle Hilsenratha standardně sazby nesnižuje proto, že může, ale proto, že musí. Zjednodušeně řečeno v době, kdy se ekonomice nedaří. V současnosti tak Fed podle něj musí hlavně brzdit očekávání trhu stran relativně brzkého obratu k uvolňování měnové politiky, který by mohl ztížit jeho budoucí pozici.

"Jerome Powell je jako žokej brzdící svého koně v obavách, že nechá-li jej rozběhnout příliš, spadne ze sedla. Tomu by měla odpovídat i jeho slova na tiskové konferenci po zasedání 26. července," napsal Jon Hilsenrath.

Spread mezi výnosy 10letých a 2letých vládních dluhopisů USA, zdroj: YCharts
Spread mezi výnosy 10letých a 2letých dluhopisů USA, zdroj: YCharts