Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  25.07.2023 09:23:47

Ranní okénko - Patová situace ve Španělsku

Dnešní den můžeme označit jako klid před bouří, než Fed a ECB na svých zasedáních ve středu a čtvrtek rozhodnou o dalším směřování své měnové politiky. Nicméně se dozvíme, jak je analytiky pomocí indexu Ifo hodnocena současná ekonomická situace včetně budoucího výhledu v Německu. Největší evropská ekonomika není v dobré kondici a neočekává se, že v brzké době dojde k obratu, proto se očekává další dílčí zhoršení v jednotlivých částech průzkumu Ifo. Z USA přijdou nejnovější údaje o tamní spotřebitelské důvěře, která pravděpodobně opět nabrala na síle. Tento výsledek by neměl přinést zvrat v uvažování Fedu a naopak by se mělo jednat o poslední dílek mozaiky, proč Fed na svém středečním měnověpolitickém jednání zvýší základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů.

Pohled zpět:

O víkendu proběhly ve Španělsku parlamentní volby, které navzdory předvolebním průzkumům skončily patem. Zvítězila strana opozičních lidovců a v těsném závěsu na druhém místě skončila socialistická strana současného premiéra Pedra Sanchéze. Pokud nevznikne dohoda mezi těmito dvěma uskupeními, tak bude velice obtížné sestavit koalici. Ve hře je tak možné opakování voleb, což s sebou přináší velkou míru nejistoty projevující se na evropském dluhopisovém trhu. Včerejší den byl ve znamení indexu nákupních manažerů (PMI), jehož výsledky dorazily z eurozóny, Německa i USA. Ačkoli trh očekával, že se PMI ve zpracovatelském sektoru v Německu mírně zvýší, tak naopak došlo k výraznému poklesu. Na nižších hodnotách byl naposledy v covidové době, konkrétně v době uzavírek na jaře 2020. V eurozóně index nákupních manažerů navzdory tržním očekáváním rovněž poklesl, ale ne tak znatelně jako u našeho západního souseda. To jsou dobré indicie, že inflace v Evropě by měla nadále ustupovat, ale cenu, kterou bude muset Evropa zaplatit, je její horší ekonomický výkon. Naproti tomu PMI v USA rostlo a již se blíží 50bodové hranici značící expanzi. Dále během včerejška ČSÚ zveřejnil výsledek konjukturálního průzkumu, ze kterého vyplývá, že důvěra v českou ekonomiku mezi spotřebiteli sice vzrostla, ale ani zdaleka není optimistická.

První den nového týdne byl úspěšný pro americký index S&P 500, který si připsal 0,4 %. Naproti tomu evropské akcie spíše stagnovaly, německý index DAX získal zhruba 0,1 % a pražský index PX podobnou hodnotu naopak odepsal. Koruna dál oslabovala a během včerejška se přehoupla přes hranici 24,1 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688