cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.07.2023 11:40:18

Cena ropy Brent se v polovině července dostala poprvé od konce dubna nad hranici 80 USD/barel - Globální ekonomický výhled červenec 2023 - Ropa

Ropa

Cena ropy Brent se v polovině července dostala poprvé od konce dubna nad hranici 80 USD/barel. Na trhu se začalo projevovat snížení těžby ze strany aliance OPEC+. V květnu a červnu se cena ropy držela převážně v úzkém pásmu 74 až 77 USD/barel kvůli nejistotě z budoucího vývoje globální ekonomiky a slabé poptávce z Číny. Aliance OPEC+ se marně snažila podpořit cenu omezováním těžby. Jedním z důvodů mohl být i fakt, že předchozí silný růst úrokových sazeb značně zvýšil náklady na skladování ropy, a vlastníci zásob tak snižovali množství ropy v zásobnících, což tlumilo efekt nižší těžby. Ve druhé červencové dekádě ale začala cena ropy rychle růst. Na fyzickém trhu se projevilo silné jednostranné snížení těžby ze strany Saúdské Arábie, která navíc toto omezení těžby prodloužila i na srpen. Po delší době došlo i k dlouho očekávanému poklesu vývozu ropy z Ruska. K tomu se přidaly výpadky těžby v Libyi a Nigérii, zatímco výhled globální poptávky se zlepšil, mj. i díky stimulačním plánům čínské vlády. Cenu ropy podpořila i nižší než očekávaná inflace v USA, která zmírnila obavy z dalšího zpřísnění měnové politiky Fedu a vedla k oslabení dolaru. Cenový růst byl dále zesílen i tím, že cena ropy prorazila několik technických úrovní odporu a dostala se tak z předchozího úzkého pásma. To spolu se zlepšeným sentimentem na finančních trzích vedlo k uzavírání masivních krátkých pozic finančních investorů. 

Tržní křivka z poloviny července se oproti minulé předpovědi posunula po celém horizontu výrazně vzhůru. Je nadále klesající a signalizuje cenu ropy Brent 78,1, resp. 74,4 USD/barel na konci letošního a příštího roku. Naopak předpověď EIA se nezměnila, nadále předpokládá pokles globálních zásob ropy v příštích pěti čtvrtletích, což bude tlačit cenu ropy Brent vzhůru - na 81, resp. 85 USD/barel na konci letošního a příštího roku. Červencový CF pak předpovídá (spíše v souladu s EIA) v ročním horizontu cenu 80,5 USD/barel (což ale zatím nezohledňuje silný růst ceny v polovině července). 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688