cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.07.2023 11:14:37

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí 2023 potvrdila slábnoucí výkonnost, když vzrostla pouze o 6,3 % ve srovnání s předchozím rokem, kdy byly desítky čínských měst uzavřeny v karanténě - Globální ekonomický výhled červenec 2023

Čína

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí 2023 potvrdila slábnoucí výkonnost, když vzrostla pouze o 6,3 % ve srovnání s předchozím rokem, kdy byly desítky čínských měst uzavřeny v karanténě. Oproti předchozímu čtvrtletí tak zaznamenala pouze mírný růst o 0,8 % oproti 2,2 % v prvním čtvrtletí letošního roku. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu se v červnu mírně zvýšil, avšak i nadále se pohyboval v pásmu ekonomické kontrakce. Naopak v případě nevýrobních odvětví index PMI klesl. Utlumený vývoj v sektoru služeb a omezování spotřebitelských výdajů potvrdil i index Caixin, který zaznamenal v červnu výrazný propad dokonce až na 5měsíční minimum. Ke slabé domácí poptávce se navíc přidává i ta zahraniční, kdy již druhý měsíc v řadě došlo k meziročnímu poklesu vývozu. V červnu dokonce vývoz zaznamenal nejhlubší propad od února 2020. Vzhledem ke zhoršeným vyhlídkám růstu světové ekonomiky tlumeného přísnou měnovou politikou hlavních centrálních bank se tak nelze na výraznější příspěvek zahraniční poptávky k růstu čínské ekonomiky v nejbližších měsících příliš spoléhat. Dle červencového výhledu analytiků CF meziroční tempo růstu čínské ekonomiky v letošním roce dosáhne 5,5 %, které v příštím roce zpomalí na 4,8 %. 

Spotřebitelské ceny v červnu stagnovaly, zatímco ceny výrobců dále výrazně klesly. Dynamika spotřebitelské inflace je tak nejnižší od února 2021. Slabé cenové tlaky v červnu lze přičíst ochabující domácí poptávce, rostoucí nabídce v návaznosti na normalizaci domácích i světových dodavatelských řetězců a nižším cenám komodit ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. V červnu rovněž dále zpomalilo i tempo růstu nových úvěrů. Po červnovém snížení úrokových sazeb čínskou centrální bankou lze tak i ve druhé polovině letošního roku očekávat jejich další snížení. Kromě toho je také pravděpodobné další snížení sazby povinných minimálních rezerv bank, jejichž úroveň byla naposledy snížena v březnu. Spotřebitelské ceny letos dle červencového výhledu analytiků CF vzrostou pouze o 1 %, přičemž v příštím roce tempo jejich růstu zrychlí na 2,1 %. Pokles cen výrobců se v červnu dále meziročně prohloubil z květnových -4,6 % na -5,4 %. V pokračující deflaci cen výrobců se nejvíce projevil pokles cen energetických komodit. 

 


 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688