Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.07.2023 11:00:17

Čína tvrdí, že zahraniční obchod čelí "extrémně vážné" situaci, z propadu viní geopolitiku

Čínské ministerstvo obchodu ve středu uvedlo, že neekonomické faktory rostou a zasahují do zahraničního obchodu země, která ve druhé polovině letošního roku čelí "extrémně vážné" situaci.

"Násilné snahy některých zemí o "oddělení", "přerušení (dodavatelských) řetězců" a takzvané "snižování rizika" jsou lidmi vytvořené překážky, které blokují normální obchod," řekl Li Xingqian, šéf oddělení zahraničního obchodu ministerstva, v mandarínštině, podle překladu CNBC. K novinářům promluvil na tiskové konferenci o práci ministerstva v první polovině roku.

Čínský export, který významně přispívá k domácímu růstu, se v posledních měsících propadl kvůli zpomalení globálního růstu.

Graf: Čínský vývoz do jihovýchodní Asie se zužuje

čina

Zdroj: CNBC, Wind, China customs

Ve středu Li upozornil na celkové zpomalení. Řekl také, že vzhledem k tomu, že obchod během tří let pandemie Covid-19 vzrostl, nastavilo to vysokou základnu pro letošní čísla.

Li také přímo zmínil výzvy k diverzifikaci dodavatelského řetězce.

"Společnosti tvrdí, že politizace obchodu v některých zemích donutila objednávky a výrobu k odchodu, což poškozuje ekonomické zájmy dodavatelů i kupujících," řekl. Dodal, že ministerstvo pomůže podnikům vyrovnat se s "nepřiměřenými obchodními omezeními".

Ministerstvo neřeklo nic o svých vlastních nedávno oznámených vývozních kontrolách, které mají vstoupit v platnost 1. srpna pro dva klíčové kovy.

USA používají vlastní vývozní kontroly ve snaze omezit čínský vývoj špičkových technologií. Obchodní napětí mezi USA a Čínou se v posledních několika letech vystupňovalo, což přimělo i další země, aby přijaly opatření.

Čína se mezitím snaží udržet a přilákat zahraniční investice. Tim Cook z Applu, Elon Musk z Tesly a mnoho dalších obchodních lídrů cestovali do Číny od té doby, co letos uvolnila omezení na hranicích.

Ministerstvo obchodu ve středu uvedlo, že jeho ministr Wang Wen-tchao se letos setkal s více než 20 hostujícími vedoucími pracovníky zahraničních společností. Ministerstvo zopakovalo své úsilí o zřízení pravidelných kulatých stolů se zahraničními podniky v Číně a řešení provozních problémů.

Ministerstvo mimo jiné uvedlo, že provede změny, které umožní zahraničním investorům zvýšit velikost svých strategických investic do kótovaných společností.


Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688