Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  20.07.2023 09:41:24

Ranní okénko - Projeví se další meziroční pokles cen v zemědělství na pultech supermarketů?

Statistika cen výrobců po České republice vyjde tentokrát v Německu. U našeho západního souseda ceny meziměsíčně opět poklesly (o 0,3 %), ale méně než v květnu (o 1,4 %). V meziročním srovnání se očekává stagnace. To by se mělo projevit na budoucím inflačním vývoji, a to přestože v červnu došlo k mírnému nárůstu cenové hladiny, nicméně to bylo způsobeno ukončením některých státních opatření zavedených v minulém roce. Během zítřejšího dne se dozvíme také předběžný červencový údaj o spotřebitelské důvěře v eurozóně. Pesimismus bude stále přetrvávat, ale pravděpodobně bude o něco menší než v červnu. Ze Spojených států amerických dorazí nejnovější data o prodeji již existujících bytů, nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti a také o tzv. Leading indexu.

Pohled zpět:

Včera jsme se dozvěděli, že ceny průmyslových výrobců meziměsíčně poklesly v červnu o 0,3 %, zatímco v květnu byl pokles ještě o 0,5 p. b. rychlejší. V meziročním srovnání dochází od loňského září ke zmírňování růstu cen průmyslových výrobců a v červnu činilo 1,9 %. K zaznamenání jsou rozhodně ceny zemědělských výrobců, které v květnu klesly poprvé po dvou letech (o 10,2 %) a v červnu jsme byli svědky ještě znatelnějšího meziročního poklesu (o 13,8 %). Je otázkou, jak se tento propad cen zemědělských výrobců projeví na cenách potravin, které dosud táhly inflaci nahoru. Pravděpodobně nedojde k všeobecnému snižování cen potravin, ale u některých vybraných potravin bychom se mohli dočkat zlevnění. Nákladová část inflace tak nadále ustupuje.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4720

Eurostat zveřejnil konečný výsledek červnové inflace a bylo potvrzeno, že cenová hladina vzrostla meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 5,5 %. To znamená, že v meziměsíčním srovnání se inflace zvýšila (zatímco v květnu stagnovala) a meziročně poklesla o 0,6 p. b. Z USA dorazily nejnovější údaje o výstavbě nových bytových jednotek, která byla v červnu nižší, než očekával trh a zároveň nižší, než byla v předchozím měsíci. Taktéž vydaných stavebních povolení bylo méně oproti květnu.

Včerejší den skončil pro americký index S&P 500 ziskem ve výši 0,24 %, zatímco německý DAX tratil přesně 0,10 %. Nejvíce se dařilo pražské burze, která si připsala 0,54 %. Naopak česká koruna nezažila dobrý den a její hodnota se dostala přes úroveň 23,90 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688