Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  20.07.2023 09:05:36

Ekonomika a trhy: Odolnost vs. křehkost jako heslo pro další měsíce

Vzhledem k tomu, že centrální banky kvůli přetrvávajícím inflačním tlakům udržují jestřábí postoj, pravděpodobnost měkkého ekonomického přistání klesá. Finanční trhy oscilují mezi odolností a křehkostí a investoři by měli zvážit snížení expozice vůči riziku. Zároveň se z hlediska valuací otevírá řada příležitostí v rozvíjejících se zemích.

Uplynulý rok byl ve znamení souběhu několika ekonomických tlaků, jež mohly přimět centrální banky ke značnému zpřísnění měnové politiky a vyvolat prudkou recesi. Ta nenastala, ekonomiky i trhy oscilují mezi odolností a křehkostí. Na jedné straně na trhy nadále působí dostatek likvidity a silné trhy práce, na druhé straně se teprve se zpožděním projevuje přísnější měnová politika a úvěrové standardy.

Na prahu třetího kvartálu 2023 lze pozorovat tři podstatné trendy, jež budou ovlivňovat dění na trzích i v ekonomice.

1. Odolnost nyní, křehkost později

Nejvíce očekávaná recese v historii zatím nepřišla, alespoň ne v USA (a i některé regiony v Evropě, například Německo, hlásí jen technické, mělké poklesy hospodářské aktivity). Přebytečné úspory nashromážděné během pandemie a přetrvávající napětí na trhu práce znamenají, že se přísnější finanční podmínky projevují pozvolněji, než se očekávalo. Recese ovšem přijde s tím, jak se budou vyšší sazby postupně propisovat do ekonomiky. Současná odolnost tak znamená o to větší křehkost v delším výhledu.

Nejpravděpodobnějším vyústěním současné situace je cyklická recese, při níž míra nezaměstnanosti v USA v příštích 12 měsících vzroste na přibližně 5 %. Měkké přistání se nyní jeví jako velice nepravděpodobné.

Investoři by i proto nyní měli být aktivnější ve výběru investic a snažit se vybírat v oblastech, jež jsou z různých důvodů valuačně vychýleny od fundamentů. Některé scénáře, jež jsou nyní v ocenění aktiv zohledněny, jsou poměrně extrémní.

Americké i evropské akcie mají za sebou již výrazné růsty, což ve světle přísnější měnové politiky v těchto regionech relativně zatraktivňuje některé rozvíjející se trhy. Z hlediska alokace aktiv každopádně v současnosti není vhodná situace na příliš vysokou rizikovou expozici.

Alokace aktiv

2. Dočkáme se silnější Číny?

Po slibném začátku se čínské hospodářské oživení po ukončení politiky nulové tolerance vůči covdu-19 zadrhlo a investory zklamalo. Odhady růstu zisků firem jsou skromnější, nezaměstnanost mladých je rekordně vysoká a čínští spotřebitelé zatím neutrácejí tak, jak se čekalo.

To ale neznamená, že se čínské oživení vyčerpalo. Spotřebitelská důvěra je sice po třech letech přísných restrikcí logicky utlumená, objevují se ale pozitiva, včetně podpory ze strany měnové politiky, fiskální politiky a zlepšujícího se regulačního rámce. Mohou navíc přijít další opatření na podporu ekonomiky. Nesoulad mezi očekáváními trhu a realitou oživení přitom způsobil, že se čínské akcie obchodují s výrazným diskontem.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/ekonomika-politika/ekonomika/ekonomika-trhy-odolnost-vs-krehkost-jako-heslo-pro-dalsi-mesice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688