Allianz Trade (Allianz Trade)
Makroekonomika  |  18.07.2023 12:25:15

Letní ekonomický výhled: Oživení globální ekonomiky očekávejme až v polovině roku 2024

Pojišťovna Allianz Trade ve svém pravidelném ekonomickém výhledu nadále očekává oživení globální ekonomiky až v polovině příštího roku. Možnými riziky pro evropské státy by však mohla být chladná zima, která by opět vyhnala ceny energií nahoru, ale také například krachy dalších bank.

Pro vývoj ve zbytku letošního roku a první polovině roku 2024 budou určující především dozvuky přísnějších měnových politik. Několik států včetně eurozóny se dostaly do technické recese, plnohodnotné recesi se nicméně vyspělé ekonomiky s nejvyšší pravděpodobností vyhnou a zůstanou pouze v pásmu nízkého růstu.

Zpomalí i růst v regionu střední a východní regiony, jakkoli bude stále nad celoevropským průměrem. „Obavy ze stagflace jsou nyní – s výjimkou Česka, Maďarska a Pobaltí – z velké části zažehnány, nicmérůst v regionu výrazně zpomalí z +4,5 % v roce 2022 na +2 % v roce 2023 a v roce 2024 se zvýší na +3 %. Inflace postupně ustupuje, ale také v roce 2023 bude ve většině zemí stále v průměru dvouciferná. Inflačních cílů nebude dosaženo dříve než v roce 2025,“ předpovídá ředitel české pobočky Allianz Trade Dalibor Trojek.

Pojišťovna Allianz Trade očekává, že centrální banky budou během léta postupně zpomalovat cykly zvyšování sazeb, ale k jejich otočení nedojde dříve než na jaře 2024. Druhá polovina roku navíc může přinést stále politizovanější měnovou politiku, neboť centrální banky budou spíše upřednostňovat kontrolu inflace před podporou růstu.

„Eurozóna čelí náročnému prostředí. Přetrvávající cenové tlaky, zejména ve službách, totiž posilují potřebu dalšího zvyšování sazeb. Pro červenec a září proto očekáváme další dvě zvýšení sazeb, což povede ke konečné sazbě v eurozóně ve výši 4,0 %,“ komentuje výhled Trojek.

Analytici zároveň vidí několik možných rizik, která by oživení, jakkoli mělké, mohla oddálit. Vyloučeny nejsou podle Allianz Trade krachy dalších bank, protože snahy o uklidnění investorů slábnou. Případná záchrana bankéřů a technologických start-upů může mít také politické důsledky v době před prezidentskou kampaní v USA v roce 2024. Státy eurozóny i další evropské země pak budou vyčkávat zejména na průběh zimy – příliš chladný přelom roku by mohl reálný růst odsunout až do poloviny příštího roku.

Růst cen energií by mohl znovu vyvolat přízraky omezení dodávek plynu a s tím souvisejícího přídělového systému. Velkou část převládající nejistoty ohledně výhledu by pomohlo snížit příměří mezi Ukrajinou a Ruskem. Zároveň by umožnilo efektivněji alokovat zdroje, mimo jin é prostřednictvím posílení strategických obchodních vztahů, které jsou v současné době pod tlakem,“ uzavírá ředitel české Allianz Trade Trojek.

Allianz Trade

Allianz Trade je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích.

Allianz Trade je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí již od roku 1997.

Více informaci na: www.allianz-trade.com/cs_CZ.html

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688