Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  12.07.2023 10:09:58

Německo - inflace za červen potvrzena na 6,4 %


Zpřesněný odhad německé inflace za červen změnu nepřinesl a byla tak potvrzena hodnota 6,4 %, tedy mírně vyšší oproti květnu.



Za zvýšením meziroční inflace stojí opatření, která německá vláda provedla v loňském roce na podporu ekonomiky. Šlo především o výrazné zlevnění jízdného a slevu na pohonné hmoty. Díky tomu se významně snížila základna pro výpočet meziroční inflace v červnu letošního roku.

Meziměsíčně rostly ceny o 0,3 %, což je hodnota, která je vyšší, než by odpovídalo 2% inflačnímu cíli. To může hrát roli v uvažování ECB.

ECB může navíc sledovat i vývoj jádrové inflace. Ta zůstává velmi vysoká (5,8 % meziročně). To by samo o sobě také implikovalo potřebu ještě zvýšit sazby.


Problém jádrové inflace je ale ten, že v poslední době je její vývoj spjatý s celkovou inflací, a nedá se tak úplně tyto ukazatele oddělit a mluvit o jádrové inflaci jako o přesnějším ukazateli poptávkových tlaků v ekonomice (byť ty stále zachycuje). Důvodem je povaha inflačního šoku, kdy nejprve došlo k růstu cen energií, které se zpožděním museli podnikatelé a firmy přenést do svých koncových cen z důvodu výrazného nárůstu nákladů. Proto, i kdyby se s poptávkou nestalo vůbec nic, jádrová inflace by vzrostla velmi výrazně, jen oproti celkové inflaci o něco později (zpoždění může být i několik čtvrtletí v závislosti na délce fixací cen energií). A stejně bude docházet k odeznívání šoku, kdy nejprve poklesne celková, a poté se nižší náklady a tlumená poptávka domácností přenesou do cen zboží a služeb (jádrové inflace).

Proto se mi stále zdá, že současná rétorika ECB o potřebě dál zvyšovat sazby je boj s minulou inflací (která je dána minulým vývojem a nedá se s ní nic moc dělat) a úplně nemusí přikládat adekvátní váhu budoucímu vývoji inflace po odeznění stávajícího inflačního šoku (u které předstihová data naznačují, že by mohla být docela nízká). Až čas ukáže, zdali ECB nyní provádí měnověpolitickou chybu nebo zda její politika je adekvátní.

Jiří Polanský

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688