Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  10.07.2023 09:05:12

Ranní okénko - Inflace konečně pod 10 %? Pokud ano, jak moc?

Nový týden bude plný zajímavých dat a bezesporu těmi nejzajímavějšími budou nejnovější údaje o inflaci. Nejprve bude zveřejněna červnová inflace v Německu, kde se očekává zastavení dezinflačního trendu v meziměsíčním i meziročním srovnání. O den později budou vydány nejaktuálnější informace o inflaci v USA. Zde by v meziměsíčním srovnání sice mělo dojít k mírnému nárůstu, ale meziročně by měla i nadále inflace klesat, a to až k hranici 3 %. I jádrová inflace bude pravděpodobně nižší, ale snižuje se pomalejším tempem a zároveň zůstává vyšší než celková inflace. Ve čtvrtek se dozvíme, jestli tuzemská inflace spadla konečně pod 10 %. Trh stejně jako my očekává, že tomu tak bude, ale nedostane se pod tuto hranici příliš výrazně. Z tuzemské ekonomiky dorazí v pondělí data z maloobchodu, který je stále těžce zkoušen především z důvodu slabší poptávky v důsledku klesajících reálných příjmů právě v souvislosti se stále vysokou inflací. Ve středu by se mělo potvrdit, že česká nezaměstnanost i přes nepříznivou aktuální ekonomickou situaci neroste a zůstává nízká.

V pondělí získáme informace o tom, jak se daří, nebo spíše nedaří českému maloobchodu. Ač oproti dubnu by mělo dojít k mírnému zlepšení, tak ve srovnání s loňským rokem by měl maloobchod zůstat v červených číslech. Z USA dorazí údaje o zásobách ve velkoobchodě.

Úterý bude patřit zejména německé inflaci, která by měla zastavit v dezinflačním tažení. Roční inflace v květnu činila 6,1 %, nyní se očekává 6,4 %. Květnová inflace meziměsíčně dokonce klesala (-0,1 %), v červnu by ale mělo dojít k nárůstu o 0,3 %. Dále budou zveřejněny výsledky průzkumu ZEW v Německu a eurozóně.

Data o americké inflaci vyjdou ve středu. Jak bylo zmíněno výše, trh očekává další snížení celkové i jádrové inflace v meziročním srovnání. Z USA přijdou jako každý týden údaje o nových žádostech o hypotéku. Ministerstvo práce a sociálních věcí nám podá informaci o dalším vývoj nezaměstnanosti v České republice.

Hlavní zpráva tohoto týdne přijde ve čtvrtek, kdy Český statistický úřad zveřejní data o červnové inflaci. Ta by měla konečně zamířit do jednociferného řádu. Mezi další významné údaje, které budou odhaleny v tento den, se řadí ceny výrobců v USA a průmyslová výroba v eurozóně.

V pátek si budeme moci udělat znovu přesnější obrázek o americké poptávce pomocí indexu University of Michigan.

Pohled zpět:

Na konci minulého týdne jsme se dozvěděli, že průmyslová výroba v květnu meziročně poklesla o 1,6 %, což jsme odhadovali v naší prognóze. Bilance zahraničního obchodu za květen činila 11,8 mld. , což bylo o něco málo méně, než jsme předpovídali. Německá ekonomika zaznamenala ve srovnání dubna a května výrazný meziměsíční nárůst továrních objednávek, což je dobrým signálem jak pro našeho největšího obchodního partnera, tak rovněž pro nás. V eurozóně v květnu klesaly ceny průmyslových výrobců meziměsíčně i meziročně a v USA míra nezaměstnanosti mírně poklesla a pohybuje se na podobných hodnotách jako u nás.

Konec minulého týdne byl pro akciové trhy smíšený. Americký index S&P 500 ztratil během pátku téměř 0,3 %, zatímco německý DAX posílil o takřka 0,5 %. Pražská burza za poslední obchodní den odepsala necelých 0,2 %. Koruna v pátek výrazněji oslabovala a v jednu chvíli se dostala až na hodnotu 23,94 EUR/CZK, ale během zbytku dne umazávala ztráty a na konci dne se obchodovala těsně nad hranicí 23,80 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

16.02.2024Ranní okénko - Tuzemská inflace poklesla ke 2 %, jádrová pod 3 % Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
10.10.2023Ranní okénko - Jak silný bude pokles české inflace v září? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.07.2023Inflace se po více jak roce dostala pod 10 % Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688