army.cz (MO ČR)
Makroekonomika  |  27.06.2023 10:45:59

2 % HDP, modernizace, spolupráce s USA i efektivní pomoc Ukrajině - Úspěšný půlrok na obraně

Úspěšný půlrok na obraně: 2 % HDP, modernizace, spolupráce s USA i efektivní pomoc UkrajiněDalší fotografie Další fotografie

27.6.2023

Úspěšný půlrok na obraně: 2 % HDP, modernizace, spolupráce s USA i efektivní pomoc Ukrajině

Autor: redakce (ob)

Na Ministerstvu obrany se dnes uskutečnila bilanční tisková konference premiéra Petra Fialy, ministryně obrany Jany Černochové a náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Karla Řehky. Tématem byly úspěchy posledních šesti měsíců, které se týkají jak schválení zákona o financování obrany, pořízení nové techniky, transatlantické spolupráce a rovněž pomoci Ukrajině.

2 % HDP na obranu jako nezbytné minimum

Tuto sobotu vstoupí v platnost zákon o financování obrany, který dává armádě garanci stabilního dlouhodobého financování. Podle ministryně obrany jsou 2 % HDP důležité pro armádu, která si mj. bude moci strategické projekty dobře naplánovat.

„Za posledních 20, 30 let armáda nikdy neměla předvídatelné zdroje. Vždy se vytvořily plány, které pak padly na tom, že zdroje byly reálně jiné. To, že nyní máme zdroje garantované zákonem, je velmi důležité proto, abychom efektivně plánovali i proto, aby se finanční prostředky efektivně utrácely,“ ocenil předvídatelnost zdrojů generálporučík Karel Řehka.

Modernizace nabrala vysoké tempo

Letos v květnu byla podepsána smlouva na nákup 246 švédských obrněnců CV90. Na konci května vláda pověřila ministryni vyjednáváním o možnosti připojit se ke společnému nákupu nové verze německých tanků Leopard 2A8. ČR také převezme 12 nových vrtulníků Bell systému H1 plus osm strojů stejného systému jako kompenzaci za pomoc Ukrajině. Kromě toho resort obrany pořídí o 10 houfnic Caesar navíc, bylo rovněž zahájeno převzetí radiolokátorů MADR, které prošly vojskovými zkouškami a jejichž zavedení do výzbroje je plánováno do 31. července 2023. Resort obrany také pokročil ve vyjednávání o nákupu letounů 5. generace F-35.

Modernizace by ovšem nebyla možná bez zvýšení výdajů na obranu. Ty v letošním roce činí 112 mld. korun, což je o 23 miliard víc než vloni. „Modernizace je absolutně důležitá a my konkrétními kroky dokazujeme, že to s modernizací armády myslíme vážně,“ zdůraznil premiér s tím, že díky novému vybavení bude armáda nejen akceschopnější, ale i kompatibilnější s dalšími vojsky NATO. V neposlední řadě každý nákup podpoří i domácí zbrojní firmy. „Každá jedna koruna vynaložená na zakázku pro český obranný průmysl generuje až 40 haléřů, které se vrátí zpět do státního rozpočtu. Tato jedna koruna zároveň generuje odhadem další tři koruny v národní ekonomice,“ vysvětlila ministryně Černochová.

Podle Řehky „modernizační vlna“ nyní poběží zhruba sedm let, poté armáda nové vybavení integruje do systému a propojí ho se stávajícím. Zaměří se také na implementaci nových technologií. Modernizací podle něj práce vojákům nekončí, ale začíná: „Věci se musí ozkoušet, zavést do armády, implementovat, integrovat se stávajícím, často se musí měnit organizační struktury, výcvik a podobně. Nejde jen o techniku, ale i o modernizaci myšlení a výcviku,“ vysvětlil.

Transatlantická spolupráce – garance bezpečnosti

Dnes začíná v Poslanecké sněmovně projednávání tzv. DCA smlouvy, která umožní intenzivnější praktickou vojenskou spolupráci mezi českou armádou a ozbrojenými silami USA na území ČR. Podepsanou už ji má 24 členů NATO včetně například Maďarska, Polska či Slovenska.

Ministryně obrany vyzdvihla, že se DCA podařilo dojednat v rekordně krátkém čase devíti měsíců. Konstatovala, že ČR v tuto chvíli rovněž poskytuje know-how Švédsku a Finsku. Švédsko předložilo žádost o členství v NATO loni po ruské invazi na Ukrajinu. Finsko rozšířilo řady Aliance v dubnu.

Pomoc Ukrajině jako ochrana Evropy

Od letošního ledna do května ČR poskytlo Ukrajině 24 tanků (od začátku války celkem 62 kusů), 76 bojových vozidel pěchoty (od začátku války celkem 131 kusů), 16 speciálních vozidel kompletů protivzdušné obrany, které ČR letos poskytla poprvé. Dále 57 342 nábojů pro kanóny a kanónové houfnice (od začátku války 84 860 kusů), 645 ks protitankových řízených střel, 144 ks protiletadlových prostředků a dále výstroj, náhradní díly, pohonné hmoty, ale i například materiál radiační, chemické a biologické ochrany.

Podle ministryně obrany je v armádních zásobách stále technika, kterou lze napadené zemi poskytnout, náčelník GŠ AČR možnosti pravidelně vyhodnocuje. Poznatky z války na Ukrajině pak armáda zohlední při nákupech a tvorbě obranné strategie, kterou chce resort obrany dokončit do září.

„To, že jsme byli ochotní vzdát se starší techniky ještě z dob minulého režimu, že jsme to udělali rychle, to naši spojenci ocenili konkrétními kroky – USA nám darovaly zhruba 2,7 mld. korun na modernizaci Armády ČR a poté další 4,4 mld. korun,“ sdělil Petr Fiala.

Armáda ČR poskytuje Kyjevu nejen vojenský materiál, důležitý je podle Řehky i výcvik. „Nemáme se za co stydět co do kvantity ani kvality. Cvičíme jednotky až do stupně praporu, specialisty, vysíláme mobilní výcvikové týmy do Polska. Myslím, že děláme dobrou práci nejen proto, že je to morálně správné, ale je to i důležité pro naši obranu,“ vyzdvihl.

Úspěšný půlrok na obraně

Úspěšný půlrok na obraně

Autor: Jan Schejbal

Obrázek x z y

Úspěšný půlrok na obraně

Úspěšný půlrok na obraně

Autor: Jan Schejbal

Obrázek x z y

Úspěšný půlrok na obraně

Úspěšný půlrok na obraně

Autor: Jan Schejbal

Obrázek x z y

Úspěšný půlrok na obraně

Úspěšný půlrok na obraně

Autor: Jan Schejbal

Obrázek x z y

Úspěšný půlrok na obraně
Úspěšný půlrok na obraně
Úspěšný půlrok na obraně
Úspěšný půlrok na obraně

Úspěšný půlrok na obraně

Autor: Pavel Křemen

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688