Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.06.2023 17:32:09

Čínská ekonomika poroste ve druhém čtvrtletí rychleji, říká premiér Li Qiang

Čínský premiér Li Qiang v úterý uvedl, že jeho země je stále na cestě k dosažení svého ročního růstového cíle ve výši přibližně 5 %. Růst ve druhém čtvrtletí se podle něj očekává rychlejší než v prvním. Čínská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 4,5 % což je lepší výsledek, než se očekávalo. Následné údaje však ukázaly na pomalejší růst, ekonomická data za květen nesplnila očekávání analytiků.

"Z toho, co letos vidíme vyplývá, že čínská ekonomika vykazuje jasnou dynamiku oživení a zlepšení," řekl Li prostřednictvím živého přenosu oficiálního anglického překladu. Li hovořil na zahajovacím plenárním zasedání Světového ekonomického fóra.

Konference bude probíhat od úterý do čtvrtka v čínském Tianjin. Letošní setkání je první od vypuknutí pandemie, kdy se výroční konference Světového ekonomického fóra v Číně koná s osobní účastí delegátů. Li se stal premiérem v březnu, po říjnové obměně vedení, která probíhá dvakrát za deset let a která naplnila základní tým věrnými následovníky čínského prezidenta Xi Jinpinga.

Čína v březnu oznámila svůj cíl růstu ve výší přibližně 5 %. V té době Li řekl novinářům, že čínská ekonomika se zvedá a že některé mezinárodní organizace zvýšily své prognózy celoročního růstu.

V úterý čínský premiér zopakoval větu o zlepšování prognózy, opět bez uvedení konkrétních institucí nebo termínů. Prognózy ekonomů ohledně letošního hrubého domácího produktu Číny kolísají.

Tabulka: Wall Street snižuje prognózy růstu Číny


cina

Zdroj: CNBC

Několik investičních bank – včetně Goldman Sachs, JPMorgan, UBS a Bank of America - v posledních několika týdnech snížilo své celoroční prognózy HDP Číny. Začátkem letošního roku řada firem zvýšila svá očekávání růstu v roce 2023.

V červnu Světová banka zvýšila svou prognózu letošního růstu Číny na 5,6 % z předchozích 4,3 %. Mezinárodní měnový fond v dubnu zvýšil svou prognózu čínského HDP na 5,2 % z předchozích 4,4 %.

O snižování rizik a bezpečnosti

Li v úterý také zdůraznil potřebu globální spolupráce v oblasti obchodu a hospodářského růstu. "Jak víte, někteří na Západě se ohánějí takzvanými frázemi o snižování závislostí a snižování rizik," řekl. "Řekl bych, že tyto dva koncepty jsou falešné."

"Vzhledem k tomu, že ekonomická globalizace již učinila světovou ekonomiku integrálním celkem, kde jsou zájmy všech úzce propojeny, jsou země na svých ekonomikách vzájemně závislé a propojené," řekl Li. "Můžeme si navzájem umožnit úspěch."

Čína je významným, ne-li vrcholným obchodním partnerem mnoha zemí světa. Během svého úterního projevu Li zdůraznil "bezpečnost" jako klíčovou v kontextu potřeby "vážit si míru a stability". "V čínském oficiálním žargonu srovnáváme bezpečnost s číslem jedna a další věci mnoha nulami, které následují po ní," řekl. "V americkém smyslu, bez jedničky, by všechny nuly, které následují, přišly vniveč," řekl Li prostřednictvím oficiálního anglického překladu.

Peking stále více zdůrazňuje potřebu zajistit národní bezpečnost. USA se na tento termín odvolávala i v nedávných opatřeních, jako je omezení schopnosti Číny získat přístup ke špičkovým polovodičům.

Začátkem letošního roku promluvil tehdejší vicepremiér Liou He na výroční akci Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

V tomto projevu Liou řekl, že "vysoce kvalitní hospodářský rozvoj musí být vždy cílem [Číny]" a že země se více zaměří na přilákání zahraničních investic.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688