Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  23.06.2023 09:12:46

Boj s inflací ještě neskončil. BoE a norská centrální banka doručily nad očekávání větší zvýšení sazeb. Japonsko čelí nejvyšší super jádrové inflaci od 80. let.

Boj s inflací ještě neskončil

09:12 23. června 2023

Klíčové body

  • Bank of England a norská centrální banka doručily nad očekávání větší zvýšení sazeb.
  • Úroky zvýšila i turecká centrální banka, Erdogan ji ale bude stále držet zkrátka.
  • Japonsko čelí nejvyšší super jádrové inflaci od 80. let.
Zdroj: Depositphotos

Na poli měnové politiky jsme se tento týdne dočkali několika překvapení. Hned ve dvou případech došlo na nad očekávání větším změnu sazeb. Úroky dokonce zvýšila i turecká centrální banka, což jen potvrdilo spekulace o její politické závislosti. Vše nasvědčuje tomu, že globální boj s inflací ještě neskončil.

O první překvapení se postarala norská centrální banka. Trh čekal zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu, banka ale nakonec doručila úpravu o půl procentního bodu. Vedle toho představila prognózu pracující s vrcholem sazeb v cyklu o zhruba 60 bodů vyšším oproti předchozímu výhledu. Norské úroky by se tak měly vyšplhat nad 4 %, a to nejen z důvodu slabšího kurzu, ale rovněž kvůli nad očekávání vyšší inflaci a silnějšímu trhu práce s důrazem na mzdy.

Nad očekávání silnější inflace, především v sektoru služeb, a silný růst mezd byly rovněž důvody, proč se Bank of England rozhodla zvýšíš sazby nikoliv o 25 bodů, ale rovnou o 50 bodů. V podstatě tak dala trhu signál, že by očekávaný vrchol sazeb na 6 % nemohl být zcela nemožný. Pro libru bylo překvapení na první pohled pozitivní. Na druhý však převládl výhled, že ochota Bank of England mnohem více přiškrtit vývoj britské ekonomiky není pro libru jakožto měnu citlivou na ekonomický růst zas tak dobrou zprávou. Další zvýšení ve druhé polovině roku mohou následovat, klíčový bude vývoj inflace služeb, kde bude chtít banka vidět citelnější pokles.

Očekávání splnila švýcarská centrální banka, která doručila zvýšení sazeb o 25 bodů a potvrzení pokračujícího intervenčního režimu. I přesto, že švýcarská inflace klesla směrem k cílenému pásmu 0-2 %, centrální banka spatřuje více rizik na proinflační straně, včetně sekundárních inflačních efektů, proto se rozhodla dál jednat. Výhled banky ukázal inflaci nad 2 % po delší dobu, guvernér Jordan proto doručil jestřábí komentář, v němž nepřímo přislíbil další zvýšení sazeb na zářijovém zasedání.

V Turecku už je po prezidentských volbách. Prezident Erdogan byl znovuzvolen, což mu evidentně stačilo k tomu, aby svůj přístup k hospodářské politice upravil. Turecká centrální banka pod vedením nové guvernérky zvýšila sazby z 8,5 % na 15 %, což byl ve srovnání s některými predikcemi mnohem mírnější scénář. Silná poptávka a výrazné proinflační tlaky by měly být dostatečným důvodem, aby nové vedení banky pokračovalo ve zvyšování sazeb. Bude však pravděpodobně pomalejší, jelikož Turecko čekají komunální volby, což bude pro Erdogana možný důvod k ne až tak velkému uvolnění tlaku na měnovou autoritu.

Všechny tyto centrální banky, a minulý týden i Fed a ECB, doplňují skládačku měnověpolitického trendu, který, jak je vidět, bude pokračovat směrem k ještě vyšším sazbám. S ohledem na trvalost inflace bude potřeba další utažení podmínek financování, které by mělo podpořeno i dalšími složkami, nejen sazbami centrálních bank. Jednou z nich by měly být vyšší tržní sazby delších splatností, u nichž však v Evropě ani v USA nepozorujeme pokračující růst. Děje se tak patrně s ohledem na relativně silnou poptávku, např. ze strany tzv. real money, která udržuje výnosové křivky invertované. Roli pak sehrává i obava z nad očekávání většího ekonomického zpomalení.

Pokud se však potvrdí, že ekonomiky jsou schopny ustát vyšší sazby po delší dobu, aniž by se „něco rozbilo“, centrální banky se snížením úroků spěchat nebudou. A dost možná se k nim nakonec připojí i Bank of Japan. Dnes ráno zveřejněná super jádrová inflace ukázala nejvyšší hodnoty od 80. let, kurz jenu do toho dále oslabuje. Potenciální revize prognózy inflace směrem vzhůru na červencovém zasedání by tak mohla vést k větší pravděpodobnosti úpravy cílení výnosové křivky. Japonská ekonomika by vyšší delší sazby ustála a Bank of Japan by si tak alespoň mohla připravit půdu pro další kroky, pokud by se ukázalo, že se v rámci svého pohledu na rychle klesající inflaci ve druhé polovině roku mýlí.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0925 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 102,70 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0908 do 1,0995 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,66 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,66 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,60 ž 23,75 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,44 do 21,71 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688