Jan Hřebíček (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  21.06.2023 12:28:48

ČNB by již měla sazby snížit, ale neudělá to

Bankovní rada ČNB dnes rozhoduje o nastavení své měnové politiky do svého příštího měnověpolitického jednání, které se bude dle plánu konat 3. 8. 2023. Všeobecně se očekává, že ponechá základní repo sazbu na 7 %, protože na minulém jednání 3. 5. 2023 hlasovala 4:3 pro zachování sazeb, když tři členové hlasovali pro jejich zvýšení, a od té doby se inflační tlaky snížily. Souhrn protiinflačních tlaků je uveden například ZDE

Pokud se však podíváme do poslední prognózy ČNB z 3. 5. 2023,  vidíme, že analytici samotné centrální banky přepokládají, že na horizontu měnové politiky 12 – 18 měsíců bude inflace 0 – 5 % se 70% pravděpodobností a -1 – 6% s 90% pravděpodobností. Horizont měnové politiky je to období, jehož inflaci může ČNB dle svých zkušeností aktuálním rozhodnutím o nastavení úrokových sazeb reálně ovlivnit.

Z výše uvedené prognózy tedy plyne, že potřeba nastavení úrokových sazeb ve výši 7 % nebo dokonce vyšší je v současné době přibližně 5 %, protože dle prognózy je přibližně 5% pravděpodobnost, že úroky budou v horizontu měnové politiky vyšší než 6 % a stejná pravděpodobnost, že budou nižší než -1 %. Zároveň největší proinflační strašák, a to nadměrný růst mezd se ukazuje jako menší, než se ČNB obávala, a navíc stát bude velmi pravděpodobně na platech šetřit. Přitom už nyní se inflace pohybuje asi 0,5 % pod prognózou.

Proč ČNB tedy sazby nesníží, například o 0,5 % na 6,5 %? Samozřejmě jsou v tom obavy, že by to bylo předčasné a že by se to mohlo vymstít. Bohužel však v tomto hrají velmi negativní roli i média, která na bankovní radu ČNB již delší dobu útočí, a to minimálně od doby, kdy byly pochybnosti o získání bezpečnostní prověrky guvernérem. Ačkoliv nemusíme být osobními fanoušky guvernéra nebo dalších členů bankovní rady, i zde platí biblické podle plodů jejich poznáte je a ve stabilizaci měnové politiky si vede současná bankovní rada zatím dobře.

Dalším důvodem, proč ČNB úroky nesníží, je „co by tomu řekli lidi“. Zde je příznačné citovat člena bankovní rady Tomáše Holuba z 28. 5. 2023Otázkách Václava Moravce: „Já si myslím, že tady naopak v poslední době, a je to vidět, když si člověk zalistuje nějakými internetovými diskuzemi, lidé začali nabývat dojmu, že centrální banka na boj s inflací rezignovala tím, že už sazby nešly nahoru. A to je špatně.“ A je třeba zcela souhlasit se závěrem pana Holuba, že je to špatně, že má tendenci se řídit tím, co by tomu řekli lidi.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688