OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Makroekonomika  |  15.06.2023 17:00:00

Klimatická neutralita stojí evropský průmysl miliardy eur

 Klimatická neutralita stojí evropský průmysl miliardy eur
15.6.2023 Zahraničí

Opatření v zájmu dosažení klimatické neutrality a udržitelnost jsou aktuálně v německém průmyslu často skloňovaná témata. Podle poslední studie vypracované ze strany Allianz Trade jsou však náklady spojené s redukcí emisí CO2 docela hodně drahé. Jen v Německu počítá tato speciální pojišťovna s částkou investic v řádu desítek miliard EUR v horizontu do roku 2050.

Podle studie je zpracovatelský průmysl v současné době odpovědný za asi čtvrtinu celosvětově produkovaných skleníkových emisí. Z toho asi 75 % připadá na železárny, ocelárny, chemická odvětví a produkci cementu nebo jiných nekovových minerálních surovin. S kumulovanými investicemi ve výši 2,7 bilionu EUR by byla tato odvětví schopna do roku 2050 eliminovat výrazně nad 90 % těchto emisí. K zachycení a skladování zbývajících emisí CO2 by bylo zapotřebí dalších investic ve výši asi 2,8 bilionu EUR.

Podle studie Allianz Trade by připadalo z celosvětových investic jen asi 8 % na území Evropské unie – to by znamenalo částku zhruba 210 miliard EUR. Polovinu z toho by tvořily peníze na elektrifikaci. Zbytek sumy se dělí na zhruba stejné díly, vložené do využití vodíku, na inovativní výrobní postupy a na nové technologie. Aby bylo možné potřebu financí na odbourání emisí pokrýt, musely by země EU mezi lety 2020 a 2030 každoročně investovat 3 miliardy EUR (například Německo 0,7 miliardy EUR ročně), a v horizontu 20302050, kdy už by se počítalo s technologiemi pro jejich plošné nasazení, ještě dalších 9 miliard EUR ročně (Německo s částkou 2,3 miliardy EUR ročně). A k tomu je třeba ještě připočítat dodatečné náklady na vázání a uskladnění zbytkových emisí.

„Každá krize v sobě skrývá i šanci: pokud průmysl a politici budou vidět současnou energetickou krizi jako příležitost a zavedou nyní odpovídající opatření, jsou vyhlídky na „zelenou“ průmyslovou revoluci velmi dobré. Emise CO2 celého zpracovatelského sektoru by mohly být díky vylepšeným procesům, udržitelným palivům a elektrifikaci do roku 2050 redukovány téměř na nulu. Zapotřebí je ovšem na to investice v kumulované výši 2,7 bilionu EUR,“ shrnul ambici Markus Zimmer,senior ekonomický analytik v Allianz Trade.

Jen pro území Německa počítá Allianz Trade s celkovou sumou investic asi 52,4 miliardy EUR na „Net Zero“ ve zpracovatelském sektoru. „Dekarbonizace má samozřejmě svoji cenu, mohla by však přispět k mnohem lepší perspektivě odvětví a plánování jeho další existence, a současně otevřít cestu k úspěšné budoucnosti. Hlavní podíl z celkové částky 52,4 miliardy EUR je zapotřebí pro železárny a ocelárny (16,7 miliardy EUR), dále pro celulózky a papírny (16,3 miliardy EUR), a dále pro chemickou branži (9,51 miliardy EUR),“ vyjmenoval hlavní položky Markus Zimmer.

Na základě investic by bylo možné snížit průmyslové emise CO2 na území EU o 265 megatun, což odpovídá 92 % aktuální úrovně emisí. Z toho je zřejmé, že na eliminaci 1 tuny CO2 je aktuálně nutné vynaložit 790 EUR. Při současné ceně CO2 by se částka investice amortizovala po 8 letech.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688