cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  13.06.2023 10:18:41

Platební bilance - Vývoj platební bilance – komentář

1. čtvrtletí 2023

Bilance běžného účtu platební bilance skončila v prvním čtvrtletí 2023 přebytkem 39,6 mld. . Na finančním účtu byl vykázán odliv finančních prostředků do zahraničí (čisté půjčky do zahraničí) ve výši 77,9 mld. především vlivem snížení zahraničních pasiv. Rezervní aktiva poklesla o 77,1 mld. (bez vlivu kurzových rozdílů). Vznikl schodek běžného účtu platební bilance na roční bázi k HDP ve výši 5,1 %, bilance zboží a služeb byla aktivní ve výši 1%. 

Běžný účet platební bilance

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP
(v mld. , pravá osa v  %)

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP
Pozn.: propočet ukazatelů je proveden na bázi ročních klouzavých úhrnů

Bilance zboží a služeb (bilance výkonů) skončila v prvním čtvrtletí s přebytkem 107,2 mld. . Meziročně se výsledné saldo zlepšilo  o 76,9 mld. v důsledku vyššího tempa růstu vývozu zboží v porovnání s přírůstkem dovozu a výsledné saldo obchodní bilance se zbožím byla aktivní ve výši 85,7 mld. (meziroční zlepšení o 53,7 mld. ). Bilance služeb skončila rovněž přebytkem 21,5 mld. , ale meziročně aktivní saldo pokleslo o 2,8 mld. . Tento pokles ovlivnilo především navýšení dovozu pojišťovacích a telekomunikačních služeb. Bilance zahraničního cestovního ruchu zaznamenala v porovnání se srovnatelným obdobím minulého roku při nárůstu objemu vyvážených a dovážených turistických služeb vznik aktivního salda 0,5 mld. . Celkový obrat zboží a služeb v běžných cenách je v meziročním srovnání v prvním čtvrtletí o 9,2 % vyšší při růstu vývozu o 146,2 mld. a dovozu o 69,4 mld.

Záporné saldo bilance prvotních důchodů činilo v prvním čtvrtletí 44,2 mld. . Jeho meziroční nárůst o 15,4 mld. ovlivnilo především zvýšení objemu reinvestovaného zisku náležejícího zahraničním vlastníkům. Objem dividend z přímých a portfoliových investic vyplacených zahraničním vlastníkům činil 17,5 mld. , což je v meziročním srovnání o 0,9 mld. méně.

V bilanci druhotných důchodů vznikl v prvním čtvrtletí schodek ve výši 23,4 mld. , což představuje v porovnání s předchozím rokem jeho nárůst o 2,6 mld. v návaznosti na zhoršení bilance převodů domácností ve vztahu k zahraničí.  Naopak bilance příjmů a plateb ve vztahu k rozpočtu Evropské unie, které se vykazují v položce druhotných důchodů, se zlepšila o 1,4 mld. .  

Kapitálový účet

Kapitálový účet byl v prvním čtvrtletí aktivní 17,8 mld. . Meziroční zlepšení jeho bilance o 22,2 mld. způsobily vyšší příjmy z rozpočtu Evropské unie zaznamenávané na kapitálovém účtu. 

Finanční účet platební bilance

Na finančním účtu platební bilance (vč. změny rezervních aktiv ČNB) došlo v prvním čtvrtletí k čistému odlivu finančních zdrojů (čisté půjčky do zahraničí) ve výši 77,9 mld. vzhledem k výraznějšímu snížení zahraničních pasiv v porovnání s poklesem zahraničních aktiv.

Poměr finančního účtu k HDP
(v mld. , pravá osa v  %)

Poměr finančníhoúčtu k HDP
Pozn.: propočet ukazatelů je proveden na bázi ročních klouzavých úhrnů

V položce přímých zahraničních investic se uskutečnil čistý příliv finančních zdrojů ve výši 40,6 mld. . Hlavním faktorem bylo na straně pasiv navyšování kapitálu v tuzemských firmách především formou reinvestování zisku zahraničními vlastníky, které převyšovalo objem aktivních transakcí v souvislosti s růstem podílu tuzemských vlastníků  na reinvestovaném zisku v zahraničních firmách

V položce portfoliových investic byl vykázán čistý odliv prostředků do zahraničí (čisté půjčky do zahraničí) ve výši 29,6 mld. . Tento vývoj souvisel s nákupy zahraničních akcií  a dluhopisů tuzemskými investory a aktiva se zvýšila o 32,7 mld. . Pasiva rovněž vzrostla v důsledku nákupů tuzemských akcií nerezidenty  o 3,1 mld.

V transakcích spojených s vypořádáním obchodů s deriváty došlo k odlivu finančních prostředků do zahraničí ve výši 20,2 mld.

V položce ostatních investic odplynuly finanční prostředky do zahraničí (čisté půjčky do zahraničí) ve výši 145,9 mld.

Rozhodující podíl na tomto vývoji má vývoj devizové pozice sektoru vládních institucí, kde došlo ke splacení přijatých krátkodobých půjček ze zahraničí. Čistý odliv zdrojů činil 93 mld. .

V pozici bankovního sektoru vůči nerezidentům  byl vykázán čistý odliv zdrojů do zahraničí (vč. ČNB bez rezervních aktiv) ve výši 6,4 mld. zejména v důsledku růstu objemu půjček poskytovaných bankami do zahraničí.  

U ostatních sektorů se zvyšoval objem obchodních úvěrů poskytovaných do zahraničí a při současném splácení pasív byl tak vykázán čistý odliv finančních prostředků do zahraničí v objemu 46,6 mld. .

Vlastní operace ČNB a transakce pro klienty ČNB (po vyloučení kurzových rozdílů) vedly ke snížení devizových rezerv o 77,1 mld.

V případě revize údajů platební bilance z důvodu aktualizace dat nebo změny metodiky jsou úpravy časových řad čtvrtletních i měsičních údajů za příslušné období provedeny současně.

v CZK

v EUR

v USD

Data za předchozí období jsou dostupná v systému ARAD

Zobrazení dat za využití prezentačního nástroje (OBIEE)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688