ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  01.06.2023 08:50:59

Když data jsou silná a WSJ musí vysvětlovat, že Fedu se nechce zvyšovat sazby

Americká centrální banka se včera ocitla v komunikační pasti, ze které ji musel vysvobodit až její neoficiální informační kanál - deník Wall Street Journal. A co šlo? O nic jiného než o korekci tržních očekávání před blížícím se zasedáním Fedu.

Dolarový peněžní trh se totiž po včera zveřejněných datech z amerického trhu práce (šlo o otevřené volné pracovní pozice) vydal zjevně směrem, který nebyl holubičímu vedení Fedu po chuti. Trh tedy v domnění, že Fed, který opakovaně hlásal, že se bude rozhodovat podle příchozích dat, usoudil, že několikerá silná data v řadě implikují, takže 14. června bude nutné opět utáhnout otěže a zvednout oficiální úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů. Jak nám však včera v noci Wall Street Journal vysvětlil, tak to soudruzi v americké centrální bance nemysleli. Podle včerejších vystoupení amerických centrálních bankéřů Jeffersona a Harkera, prý Fed údajně potřebuje více času na to, aby vyhodnotil dopad měnové restrikce. A tak navzdory silným číslům z trhu práce a vysoké inflaci červnové zasedání (jakoby) přeskočí a bude se zvýšením úroků zabývat až 26. července. Jinak řečeno nehledě na aktuální data bude dodržena úvaha, kterou již pár dnů předtím komunikoval šéf Fedu J. Powell. K tomu je ještě třeba dodat, že Wall Street Journal navíc dovysvětlil, že se na červnovém zasedání Fedu odehraje tzv. “jestřábí pauza” v cyklu zvyšování úrokových sazeb. Centrální banka bude totiž zveřejňovat i novou (konsensuální) prognózu, z níž by mělo vyplynout, že se většinový názor ohledně terminální úrovně sazeb posune vzhůru (pravděpodobně do pásma 5,25-5,50 %). Tím by Fed mohl komunikačně stvrdit záměr zvýšit sazby v červenci. Zde je však třeba varovat, že za dva měsíce uplyne moře času a hlavně bude zveřejněno mnoho makro čísel, která potřebu zvýšit úrokové sazby mohou zcela vymazat.

Jak tedy odehrát období, které zbývá do nadcházejícího zasedání Fedu, když před námi jsou stále ještě dvě důležitá makročísla - oficiální data z trhu práce (zítra) a květnová inflace (13. června)? S ohledem na poměrně jasně holubičí komunikaci Fedu by obě čísla musela být výrazně vyšší, než trh čeká (viz kalendář), aby se názor na červnové zasedání překlopil ve prospěch růstu sazeb. To si upřímně nemyslíme, aneb naše odhady nic takového neindikují. Neboli pro následující dny by pro trhy měla platit otřepaná fráze: “don`t fight the Fed”. Aneb volně přeloženo “nebojuj s politikou (či názorem) Fedu”.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688