Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  24.05.2023 09:24:05

Ranní okénko - PMI naznačují, že nůžky mezi výrobou a službami se dále rozevírají


dnešní den patří z pohledu ekonomických dat spíše předstihovým ukazatelům a ráno tak již odstartoval Český statistický úřad se svým konjukturálním průzkumem. V posledních měsících docházelo k růstu spotřebitelské nálady a navzdory mj. výsledkům PMI rostl optimismus i ve výrobě. V květnu ovšem přišla pauza a jak spotřebitelská tak podnikatelská nálada poklesla. Nejsilnější pokles nálady nastal v odvětví průmyslu. Za necelou hodinu dorazí z Německa Ifo index, kdy složka budoucích očekávání je ostře sledována ve vztahu k dalšímu ekonomickému růstu. Z USA významnější ekonomická data nepřijdou, zajímavé ale budou večer zveřejněné zápisky z posledního zasedání Fedu. Ty ukážou, jak velká shoda panovala na názoru, že květnový hike byl v současném cyklu utahování sazeb již poslední.

Německý Ifo index by měl ukázat pokles v obou svých složkách, a tedy jak u hodnocení aktuální situace (95,0 -> 94,7), tak u více sledované složky budoucích očekávání (92,2 -> 91,6). Směr ostatně naznačil již v minulém týdnu index ZEW, který také klesal na obou frontách. Zatímco hrozba ze strany nedostatku energií je německými firmami hodnocena jako nižší, výroba dále zaostává a negativně na firmy dopadá i rychlý růst úrokových sazeb. To ostatně reflektuje i slabý ekonomický vývoj Německa, které se v prvním kvartále stagnací těsně vyhnulo technické recesi, zítřejší revize výsledku ale může tuto skutečnost ještě pozměnit.

U indexů nákupních manažerů (PMI) nedošlo k přivření nůžek mezi sektorem výroby a služeb, a naopak ve většině sledovaných zemí se mezera ještě zvětšila. Výsledek výroby v eurozóně stáhnulo níže zejména Německo, kde došlo k propadu indexu na nejnižší úroveň za poslední 3 roky. Index tak signalizuje sílící pokles u výrobních firem, který sebou přináší i protiinflační impuls, jelikož firmy mají menší prostor pro zvyšování cen a v některých zemích hlásí po dlouhé době pokles cen finálních produktů. Ve službách je situace zcela opačná, kdy index se nachází vysoko v oblasti expanze a firmy zde naopak hlásí silnou „pricing power“, kdy jim vysoká poptávka umožňuje dále zvyšovat ceny. To je špatná zpráva zejména pro ECB, která by v reakci na tento vývoj měla pokračovat letním zvyšováním sazeb.

Ve Spojených státech dále vývoj na dluhopisových a akciových trzích ovlivňuje zejména diskuze ohledně dluhového stropu. Vzhledem k patové situace a rychle blížícímu se červnovému termínu, kdy by v americké kase „měly dojít peníze“ začíná nervozita více dopadat na trhy. Akciový index S&P 500 tak během včerejšího dne ztratil přes 1 %. V o něco nižší ztrátě uzavřel včerejší obchodování také německý DAX, s kladnou nulou skončila pražská burza.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688