Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.05.2023 16:09:35

Česká inflace poklesla výrazněji díky potravinám, proti dalšímu růstu sazeb hovoří spíše vládní „konsolidační“ balíček

Česká inflace zvolnila dubnu výrazněji, než jsme očekávali, na 12,7 % z březnových 15 %. Meziměsíčně ceny poklesly o 0,2 %, zatímco jak my, tak většina trhu včetně ČNB očekávala meziměsíční nárůst (náš odhad +0,4-0,5 %).

Hlavním překvapením však byly těžko predikovatelné ceny potravin, zatímco jádrová inflace se zvolňuje “plus mínus” podle našich očekávání, a to zejména díky imputovanému nájemnému. Ceny potravin poměrně překvapivě opět zcela nekorespondovaly s průzkumy mezi vybranými spotřebitelskými výrobky - výrazněji poklesly zejména ceny vajec (-12,9 %) a zeleniny bez brambor (-5 %). Ceny potravin a nealkoholických nápojů tak ve finále poklesly o 1,6 % (namísto námi očekávaného růstu).

V ostatních kategoriích spotřebitelského koše byly odchylky od našich odhadů řádově výrazně menší. Pro jádrovou inflaci jsou pozitivní zprávou o něco výraznější (než očekávané) slevy na dovolených a nižší jarní zdražování v sekci textil. Na druhou stranu o něco rychleji rostly ceny telekomunikací a zdravotních služeb. Přesně v souladu s očekáváním zlevňovaly pohonné hmoty.

Při pohledu do budoucna se výrazněji nemění naše odhady pro dynamiku jádrové inflace. Nižší ceny potravin a nápojů však pravděpodobně povedou k nižší celkové inflaci v tomto a na začátku příštího roku. Náš modelový dekompoziční odhad v tuto chvíli ukazuje na průměrnou letošní inflaci 10,6 % (versus náš aktuální odhad 11 % a odhad ČNB na 11,2 %) a při nižší trajektorii cen potravin na možnost poklesu inflace v Q1 2024 do blízkosti 2 %.

Česká inflace poklesla výrazněji díky potravinám, proti dalšímu růstu sazeb hovoří spíše vládní „konsolidační“ balíček

Česká inflace poklesla výrazněji díky potravinám, proti dalšímu růstu sazeb hovoří spíše vládní „konsolidační“ balíček

Směrem k měnové politice pro nejbližší měsíce bychom dnešní inflační číslo nepřeceňovali. Zásadnější pro rozhodování o eventuálním dalším taktickém navýšení sazeb i o načasování jejich prvního poklesu bude spíše letošní dynamika mezd a vládou dnes představený konsolidační balíček v celkovém objemu přes 90 miliard korun. Zatímco mzdy podle našich odhadů mohou ČNB překvapit rychlejším růstem (zejména v Q2) a působit pro-inflačně, rozpočtový balíček může být novým proti-inflačním faktorem - vzhledem k tomu, že poslední prognóza s žádnou konsolidací veřejných financí nepočítala. Dál jsme proto zatím spokojení se sázkami na první pokles letošních sazeb s lehkým zpožděním oproti květnové prognóze, a to v Q4 2023.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688