Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  11.05.2023 10:08:14

Ceny potravin a sezónní vlivy dostaly inflaci níže, než se čekalo


Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly meziročně o 12,7 %, meziměsíčně klesly o 0,2 %. Jedná se o výraznější odchylku od očekávání trhu, který indikoval meziměsíční růst o 0,4 %, což by představoval meziroční změnu o 13,3 %. Důvodem za umírněnou dynamikou inflace stojí zlevnění potravin a sezónní vlivy.  Překvapení se dostavilo především u potravin, které jsou pro celkový vývoj inflace důležité. Šetření vývoje cen potravin od ČSÚ naznačovalo meziměsíční zdražení, což jsme zahrnuli do našeho odhadu, který nakonec počítal s +2,5 % m/m. Ve výsledku ale ceny potravin včetně nealkoholických nápojů proti březnu poklesly o 1,6 %. 

Protiinflačně působily také sezónní vlivy, kdy inflace po vyjmutí sezónního zboží meziměsíčně dosáhla 0 % namísto -0,2 %. Sezónní vlivy tak tlačily dolů také jádrovou inflaci, která však po sezónním očištění meziměsíčně vzrostla. To odráží nadále robustní cenovou dynamiku v některých položkách ovlivňovaných domácí poptávkou. Například ceny v kategorii ostatní zboží a služby byly meziměsíčně vyšší o 0,7 % (v březnu o 0,8 %), ceny ve stravování a ubytování o 0,8 % (v březnu o 1,1 %), v odívání a obuvi o 1,1 % (v březnu o 1,2 %), a ceny bytového vybavení o 1,1 % (v březnu o 0,3 %). Vzhledem k tomu, že přicházející data z maloobchodu ukazují na utlumený vývoj tržeb, očekáváme pokračující zvolňování tempa růstu cen s tím, jak nabídka bude postupně reagovat na probíhající pokles poptávky. Nicméně po epizodě velmi zvýšené inflace lze očekávat persistenci růstu cen, a tedy jejich pouze pozvolný ústup. 

Ve srovnání s prognózou ČNB je výsledek inflace nižší (12,7 % vs. 13,2 %). Výsledek jde ve směru stability sazeb. Je ale třeba přihlédnout k tomu, že nižší než očekáváná míra inflace je do velké míry tažena volatilními cenami potravin

Pro letošní rok vyhodnocujeme riziko predikovaného vývoje inflace v průměru meziročně o 11,3 % jako vyvážené. Jako proinflační riziko vnímáme vývoj na trhu práce, kdy se podíl nezaměstnaných drží nižší, než naše prognóza ze začátku března očekávala. Současně měsíční data z průmyslu naznačují na svižnější mzdovou dynamiku, kdy i pro náš nad-konsensuální odhad 10% letošního růstu nominálních mezd vnímáme riziko směrem nahoru. Nicméně navzdory utaženému trhu práce zůstává poptávka domácností pod tlakem vysoké míry inflace utlumená, což potvrzují přicházející data z maloobchodu. Klesající poptávka, a to i po tradičně stabilnějších položkách potravinářského charakteru, naopak představuje riziko pro prognózu vývoje inflace směrem dolů.


Autor: David Vagenknecht, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688