mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  09.05.2023 08:32:00

Jordánsko chce spolupráci s českým obranným průmyslem - na bezpečnost vynakládá Jordánsko každoročně přibližně třetinu svého rozpočtu

Armáda v Jordánsku dle místního práva sama rozhoduje o vlastní výzbroji i jejím nákupu. Ona i jí vlastněná královská zbrojovka JODDB, jejíž produkce směřuje z velké části také na export, si na základě dobrých zkušeností a prohlubujících se bilaterálních vztazích v obranném sektoru přejí dále rozvíjet své vztahy s českým zbrojařským průmyslem. Nejúčinnější je rozhodně v případě Jordánců osobní jednání. Příležitostí, jak jejich zástupcům nabídnout kvalitní české výrobky, přitom bude v dohledné době hned několik.

Na bezpečnost vynakládá Jordánsko každoročně přibližně třetinu svého rozpočtu. Vzhledem k jeho geopolitické pozici na Blízkém východě se jedná doslova o životně důležitou investici jak udržet vnitřní i vnější stabilitu země. Jordánská armáda má tak mimořádný zájem o nejmodernější a nejkvalitnější vybavení. Kromě tradičního vojenského vybavení jako jsou ruční střelné zbraně, střelivo či výbušniny se jordánská armáda aktivně zajímá zejména vzhledem k rozsáhlým pouštním oblastem, v nichž se nachází většina jeho hranic včetně těch se Sýrií a Irákem, i o sofistikované moderní technologie k jejich ochraně, mj. proti jejich narušování drony, ale také o systémy pro průzkum nepřístupných oblastí.

I s ohledem na to, že Jordánsko nemá vlastní ministerstvo obrany a jeho funkce si téměř výhradně plní armáda sama, je rozhodování o akvizicích potřebného materiálu plně v jejích rukou. K uzavírání obchodů s místními i zahraničními dodavateli je oprávněna i armádou vlastněná společnost JODDB (Jordan Design & Development Bureau), která zastřešuje především několik výrobních závodů na vojenské vybavení, přičemž značnou produkce vyváží, zejména do dalších arabských a také subsaharských afrických zemí. JODDB je ale také jako jediná v Jordánsku oprávněna k testování vojenského materiálu (i dalšího vybavení pro další ozbrojené složky), a to v rámci její podřízené organizace zodpovědné za výzkum a vývoj. JODDB je dlouhodobě spokojena se spoluprací s českými firmami a má zájem testovat jejich nové zboží. Příkladem dobrých vztahů JODDB s českými firmami je intenzivní a úspěšná spolupráce se společností TATRA Trucks. Pro armádu pak může nakupovat už jen několik soukromých firem, které k tomu získaly patřičnou vládní licenci.

Dobře nastartovaný trend česko-jordánských vztahů v obranném průmyslu posílila úspěšná reprezentace ČR na posledním veletrhu SOFEX, který proběhl v rudomořském přístavu Akaba na přelomu října a listopadu loňského roku. Tohoto největšího jordánského veletrhu vůbec, jehož organizátorem je mimochodem jedna z podsložek JODDB, se zúčastnily české firmy Excalibur, JPrecision, České zbrojovky/Colt CZ a Tatra Trucks. Českou expozici přitom navštívil i samotný jordánský král Abdullah II. Na tomto úspěchu se významnou měrou podílela i aktivní účast Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP), která zde také na okraj veletrhu také podepsala memorandum o porozumění a spolupráci s nejvýznamnější jordánskou nestátní podnikatelskou organizací Jordan European Business Association, jejímž členy jsou i obchodníci s vládní licencí pro obchod s vojenským materiálem. Toto memorandum by mělo především podpořit další užší spolupráci v této oblasti, AOBP k tomu navíc ještě navázalo i přímé vztahy s JODDB.

Nejbližší další možnou příležitostí pro kontakt s jordánskou armádou i konkrétně zástupci JODDB bude na brněnském veletrhu IDET, kam letos Jordánsko chystá i v návaznosti na dobře nastavené vztahy rozsáhlou vlastní delegaci. V září 2023 by měl v Praze proběhnout kulatý stůl k spolupráci v obranném průmyslu, za přítomnosti zástupců státu, AOBP, JODDB a samozřejmě firem samotných. Otevírání příležitostí pro české zbrojařské firmy by mělo pak pokračovat na dalším ročníku veletrhu SOFEX, který je naplánován na květen 2024, opět v Akabě. Podrobné informace k zmíněným akcím i obecně k možnostem českých firem na jordánském trhu lze vyžádat na commerce_amman@mzv.cz .

Zuzana Benešová

ekonomická diplomatka ZÚ Ammán


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688