Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.05.2023 14:06:05

Meziroční pokles HDP o 0,2 % je fakticky pro občany mnohem horší, ČSÚ provádí přepočet na obyvatele jen jednou ročně

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejnil údaje o vývoji ekonomiky v úvodním čtvrtletí tohoto roku, které trh vykládá jako vystoupení z recese. Mezikvartálně totiž hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o desetinu procenta, zatímco předchozí dvě čtvrtletí naopak klesal. Meziročně však ekonomika každopádně vykázala pokles a to o 0,2 %. Při bližším pohledu na statistiky působí údaj vlastně ještě více pesimisticky. Důvodem je počet obyvatel, který se na tvorbě HDP v meziročním srovnání podílel.

Jak na náš dotaz právě uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ: „Dle platné metodiky se počet osob participujících na tvorbě HDP do vyčíslení reálného vývoje nezohledňuje. Tímto jevem budou dotčeny ukazatele HDP na osobu a HDP na osobu v PPS.“ (pozn. PPS – standard kupní síly).

HDP se měří dle spotřeby obyvatelstva, vlády a neziskového sektoru, salda zahraničního obchodu, zásob plus investic. A právě především spotřeba obyvatelstva měla vlastně k vývoji ekonomiky dopomoci více. V letošním prvním čtvrtletí bylo totiž v ČR v průměru mnohem více obyvatel než v prvním čtvrtletí 2022. Odhadovat můžeme o 300 tis. osob, tedy asi 3 % obyvatel ČR. Důvodem je válka na Ukrajině, resp. uprchlická krize, která započala loni na přelomu února a března.

Je zjevné, že spotřeba uprchlíků a zvýšená spotřeba vlády plus neziskového sektoru bude u uprchlíků výrazně nižší než u občanů země, ale méně než třetina to nebude. Jelikož je uprchlíků asi 3 %, tak lze odhadnout, že vytvořili asi 1 % HDP. Průměrný pokles HDP na obyvatele tak v 1. čtvrtletí reálně nebude meziročně 0,2 %, ale spíše 1,2 %.

Od loňského 4. čtvrtletí začal ČSÚ v návaznosti na vlastně evropskou metodiku brát většinu ukrajinských uprchlíků pro statistické účely jako rezidenty ČR. Tedy se právě o ně rozšířil počet osob, mezi které se bude „dělit“ vytvořené HDP. Jak v návaznosti v absolutních číslech HDP na každou osobu meziročně v úvodu roku pokleslo, se dozvíme později.

Že občané ČR letos fakticky zaznamenávají zhoršení své životní úrovně, potvrdili i statistici. V úterním reportu ČSÚ o HDP byly jako negativní vlivy totiž také zmíněny snižující se výdaje na konečnou spotřebu domácností.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688