Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  04.05.2023 11:29:49

ČNB drží kurz a na sazby nesahá

ČNB na svém květnovém zasedání rozhodla o zachování základní repo sazby na stávající úrovni, tedy na 7,00 %.

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním pravidelném měnověpolitickém zasedání rozhodla o zachování základní repo sazby na stávající úrovni, tedy na 7,00 %. Toto rozhodnutí bylo tržními aktéry vesměs očekáváno a nepředstavuje velké překvapení. Tomu odpovídá i prakticky nulová tržní reakce, když ani kurz koruny, ani tržní sazby, nevykázaly výraznější pohyb. Tuzemské úroky tak zůstávají stabilní již téměř rok, k jejich poslednímu zvýšení došlo 23. června 2022. Centrální banka také potvrdila svůj úmysl nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny, což lze chápat jako připravenost zahájit devizové intervence na podporu české měny v případě, kdy by se tato ocitla pod tlakem.

Bankovní rada měla ke svému rozhodování k dispozici aktualizovanou verzi své pravidelné čtvrtletní makroekonomické prognózy. Na její detaily, spolu s odůvodněním samotného rozhodnutí, si budeme muset počkat do dnešních 15:45, kdy je plánována tisková konference guvernéra Michla.

Již nyní lze ovšem spekulovat, že diskuze centrálních bankéřů byla vedena mezi stabilitou sazeb a jejich zvýšením. Ve prospěch stability hovořil nedávný vývoj tuzemské inflace, která v souladu s očekáváními vykazuje známky uklidňování. To může být nyní ještě umocněno pokračujícím poklesem cen energií, které se budou postupně propisovat i do spotřebitelské inflace.

V opačném směru působí relativně solidní kondice české ekonomiky, která se s energetickou krizí vyrovnává až nečekaně úspěšně. Z toho vyplývá nadále přehřátý trh práce, kde nedobrovolná nezaměstnanost téměř neexistuje. Tato skutečnost posiluje vyjednávací pozici zaměstnanců, kteří se po loňském propadu své kupní síly hlásí o rychlejší mzdový růst. Ten podle dílčích indikátorů letos míří pravděpodobně do okolí 10 %, což se následně bude projevovat v rostoucí spotřebě a tedy i inflačních tlacích. V krajním případě by tedy mohla hrozit obávaná mzdově-inflační spirála.

Aktuální ekonomický vývoj podle nás ukazuje, že se Česká národní banka svým loňským rozhodnutím nezvyšovat dále úrokové sazby dostala do poněkud zapeklité situace. Sázka na dostatečné ochlazení ekonomiky zatím tak docela nevychází a hrozí, že bude nutné doutnající inflační uhlíky dále hasit. Česká inflace totiž sice jednoznačně bude pokračovat v sestupu s tím, jak do meziročního srovnání budou vstupovat loňské cenové skoky, ovšem návrat ke dvouprocentnímu cíli se zdá být čím dál obtížnější. Pokud by ovšem ČNB nyní chtěla opět vyrazit do útoku, vzhledem k prodlevě mezi zvýšením sazeb a jejich efektem na inflaci bychom se účinků dočkali nejdříve zhruba za rok a česká ekonomika by tak musela zvýšenou inflací trpět déle, než bylo nezbytné.

Klíčovým nyní podle nás bude červnové zasedání, během kterého bude již k dispozici statistika o vývoji tuzemských mezd. Pokud tyto překročí hranici 10 %, bude stabilita sazeb dále těžko udržitelná, a následovat by mohlo jejich zvýšení.

4. 5. 2023 Autor: Vít Hradil

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.09.2023Bankovní rada ČNB zatím drží sazby beze změny Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
27.09.2023ČNB drží sazby stabilní, rozhodnutí bylo jednomyslné Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688