Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  03.05.2023 16:39:09, aktualizováno 17:06:15

Jestřábí křídlo v bankovní radě ČNB začíná posilovat

Miroslav Novák
Miroslav Novák

03.05.2023

Bankovní rada ČNB ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny s hlavní sazbou, dvoutýdenní repo, na 7 %. Důležité, že jestřábí křídlo v bankovní radě (BR) začíná posilovat, když pro zvýšení sazeb hlasovali tři členové (určitě Holub a pravděpodobně Kubíček a Procházka) ze sedmičlenné BR. Koruna díky tomu vůči euru posílila pod hladinu 23,50 CZK/EUR.

Červnové zasedání bankovní rady ČNB tak bude mimořádně zajímavé, protože centrální bankéři budou mít k dispozici další várku dat z domácí ekonomiky a to včetně vývoje mezd za 1. čtvrtletí. Kromě toho bude i jasněji, jaké konkrétní kroky hodlá vláda podniknout pro stabilizaci veřejných financí. Zvýšení úrokových sazeb v červnu je podle mě nyní otevřené 50 na 50. Pokud by ČNB sazby nakonec zvýšila, tak by to bylo přesně po roce, co je zvyšovala naposledy (červen 2022).

Rovněž tisková konference s guvernérem Michlem se nesla v hodně jestřábím módu. Za dobu, kdy je Michl guvernérem, se podle mě zatím nikdy tak silně nevymezoval proti inflaci. Z proinflačních rizik nyní bankovní rada velmi silně sleduje vývoj fiskální politiky, takže koruna může být ve 2. čtvrtletí citlivá na to, jaké kroky podnikne vláda na snížení schodku státního rozpočtu. Fiskální politiku přitom koruna vesměs ignoruje.

Pokud jde o úrokové sazby, tak spekulovat o tom, kdy je začne ČNB snižovat, je stále hodně předčasné. Guvernér Michl, stejně jako většina bankovní rady, na dnešní tiskové konferenci i obecně v rozhovorech naznačuje, že ČNB bude muset držet sazby na vyšší úrovni po delší dobu. Výsledně se tak může stát, že letos ČNB úrokové sazby.

Chcete se dozvědět více o našich službách?
Napište nám
+420 498 777 770

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688