Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  21.04.2023 07:57:46

Inflace tažená poptávkou

Inflace tažená poptávkou

07:57 21. dubna 2023

Klíčové body

  • Evropská jádrová inflace nevykazuje známky oslabení.
  • ECB bude dál zvyšovat sazby, ve hře je menší tempo úprav.
  • Euro k dlouhodobému prolomení 1,1000 EURUSD postrádá sílu.
Zdroj: Depositphotos

Evropská inflace je aktuálně tažená především poptávkou. Potřeba dalšího zvýšení sazeb nezmizela. Vznikl však prostor pro debatu o úpravě tempa navyšování. Zápis z posledního zasedání Evropské centrální banky potvrdil rozdělení Rady guvernérů. Květnové rozhodnutí bude zřejmě o dalším kompromisu.

Březnové rozhodování o úrokových sazbách se i v Evropě neslo v duchu nervozity panující v bankovním sektoru. I přesto se ukázalo, že problém inflace je na mnohem vyšší příčce než potenciální problém finanční stability. Celková evropská inflace sice klesla, její jádrová složka se ale ukazuje více zakořeněná, což vyžaduje pokračující posun sazeb do více restriktivních úrovní.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB
Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

S ohledem na dynamiku jednotlivých inflačních složek polevuje především oblast energií. U služeb, zboží i potravin vidíme pokračující sílu. Podle komentáře členky Výkonné rady ECB Isabely Schnabelové jsme se dostali do situace, kdy je evropská inflace tažená především poptávkovými faktory. Významnou roli pak hraje i cenová strategie evropských firem, jejíž dopady na výhled tempa růstu cen by mohly být mnohem větší než v případě propisu cen energií nebo vyšších mezd.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB
Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Schnabelová nebyla schopna říct, jak se ECB na květnovém zasedání zachová. K rozhodnutí chce vidět více dat. Z březnového zápisu vyplynulo, že část Rady byla pro scénář stability sazeb. Pokud se ukáže, že evropské banky během prvního čtvrtletí nad očekávání více zpřísnily podmínky úvěrování, tato skupina umírněnějších centrálních bankéřů by měla další argument pro mnohem opatrnější měnovou politiku. Předpokládáme však, že nakonec převáží varianta zvýšení úroků o 25 bodů, přičemž jestřábí skupině volající po dalším hiku o 50 bodů by mohlo být přislíbeno, že na červnovém zasedání bude debatována možnost navýšení programu kvantitativního utahování.

Očekáváme, že se sazby ECB letos posunou minimálně na 3,5 %. Trh je o něco přísnější a pracuje s 3,75 %. I s ohledem na to jsme v případě eura nepozorovali žádnou významnější reakci. Kurz se proti dolaru v posledních dnech obchoduje do strany, kde o něco větší váhu mělo přecenění výhledu amerických sazeb. K dlouhodobějšímu prolomení hranice 1,1000 dolaru za euro by podle nás bylo potřeba výhledu ještě vyšších evropských sazeb překonávajících 4 % ve spojení s nad očekávání lepšími evropskými čísly a horšími americkými, jež by podpořily výhled potenciálně holubičího Fedu. Poslední komentáře představitelů americké centrální banky však takovému scénáři vůbec nenahrávají.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0958 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 101,86 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0879 do 1,1007EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,47 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,42 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,42 až 23,59 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,33 do 21,61 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688