Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.04.2023 16:33:00

Ekonomika řekne, kam mají jít sazby

Už v minulosti se lišil pohled americké centrální banky a trhů na další vývoj v ekonomice a v monetární politice. I nyní má Fed své predikce, které se liší od očekávání trhů. Pro Bloomberg to uvedla prezidentka Federal Reserve Bank of Cleveland Loretta Mester (viz první část rozhovoru zde). Ta se mimo jiné domnívá, že sazby budou muset ještě o něco vzrůst a pak se budou delší dobu držet na dosažených úrovních.

Centrální banka má nyní „jiný pohled než trhy na to, jaká je správná monetární politika s ohledem na stav ekonomiky. My se určitě zaměřujeme na inflaci a na její postupný pokles.“ Mester se pak neztotožňuje s pohledem, podle kterého sazby budou v příštím roce už výrazně klesat. Podle ní budou nyní muset jít „ještě o trochu výš“. Na této vyšší úrovni pak budou muset „po nějaký čas zůstat“, aby byla jistota, že inflace klesne ke 2 %. To ale neznamená, že sazby budou muset růst až do chvíle , kdy se inflace k tomuto cíli dostane.

Mester dodala, že podle ní inflace nebude klesat rychle, nicméně v letošním roce bude v této oblasti dosaženo výrazného úspěchu. Podobné by to mělo být v roce příštím a 2 % by měla inflace dosáhnout v roce 2025. Na konci letošního roku ekonomka vidí inflaci u 3,75 %. Nutné je „dosahovat pokroku“, ale nesmí dojít k tomu, že „s vaničkou bude vylito i dítě“. Tedy že bude ekonomická aktivita příliš poškozena, nebo že Fed bude zvedat sazby „až do chvíle, kdy se něco zlomí.“

Podstatou dobrého nastavení monetární politiky je co nejlepší odhad situace a pak nastavení sazeb tak, aby vše směřovalo k cílovému stavu. Pokud se ekonomika vyvíjí jinak, dojde ke změně v nastavení sazeb. Nyní přitom nejistotu zvyšují zejména tenze v bankovním sektoru. Ekonomka k tomu dodala, že její odhady terminálních sazeb jsou „pravděpodobně trochu výš než medián odhadů dalších zástupců Fedu“. V praxi to může znamenat růst sazeb nad 5 %, ale je nutné „nechat ekonomiku, aby nám řekla, jak moc.“

Následující graf ukazuje vývoj konsenzu odhadů růstu pro letošní rok. Svého dna dosáhly predikce na přelomu roku, od té doby míří nahoru a nyní se pohybují u 1 %. Jak bylo uvedeno, Mester hovoří o růstu pohybujícím se znatelně pod trendem. Nespecifikovala přitom, jak vysoko se podle ní trend nachází. Například Trading Economics uvádí, že průměr od roku 1947 dosahuje 3,18 %.

sazby usa

Zdroj: Bloomberg, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688