Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  11.04.2023 10:37:43

Money, money, money, must be funny

Americké banky snížily minulý týden své půjčky u Fedu o 32 mld. USD na 326 mld. Akciové indexy bank v USA stagnují po výrazném poklesu, v EMU dokonce část poklesu banky korigovaly. Akcie ne-bank jsou v kladných číslech.

Zdá se, že panika je zcela odvrácena a že trh nečeká tzv. sekundární dopady. Tedy snížení schopnosti bank úvěrovat ekonomiku, který přeroste v negativní kreditní impulz, který pošle ekonomiku do recese. Přitom ale přesně toto je cílem zvýšení sazeb. Jinými slovy, záchrana bank měla mimo jiné zamezit, aby došlo k nekontrolovanému zadření úvěrového kanálu. Zvyšování sazeb má způsobit kontrolované zadření úvěrového kanálu.

Když se podíváme na bilanci amerických bank, tak uvidíme, že vklady v klientů v bankách klesají někdy od podzimu loňského roku. Od září 2022 poklesly kumulovaně téměř o 4000 mld. USD. Vklady jsou peníze a ty mohou vznikají především díky úvěrům = vytvořením úvěru vzniknou peníze ve formě vkladu v bance. Jestliže vklady klesají, tak by to mohlo znamenat, že klesají úvěry. Statistika odhalí, že vklady klientů neklesají, protože by klesaly úvěry, ať už ve formě bankovních úvěrů nebo ve formě nakoupených dluhových cenných papírů (jako například státní dluhopisy). 

Kam tedy peníze z bank „mizí“? Především do fondů peněžního trhu: od září vzrostl objem fondů o 3200 mld. USD.

Přesun z vkladů do fondů peněžního trhu není jen o březnové panice. Přesun je motivovaný také úrokovými sazbami. Rozdíl mezi výnosem ve fondu peněžního trhu a úrokovou sazbou z vkladů se výrazně zvýšil. Historická analýza navíc ukazuje, že lidé a firmy reagují se zpožděním na tento úrokový diferenciál. Historie říká, že k hlavnímu přesunu teprve dojde.

Tentokrát jsou ještě k dispozici tzv. covidové vklady. To jsou ty úspory, které jsme nasekali během covidu, protože část spotřeby jsme nemohli realizovat. Jen návrat vkladů na trend před covidem by znamenal pokles vkladů o dalších 2000 mld. USD.

Tentokrát jsou ještě k dispozici tzv. covidové vklady. To jsou ty úspory, které jsme nasekali během covidu, protože část spotřeby jsme nemohli realizovat. Jen návrat vkladů na trend před covidem by znamenal pokles vkladů o dalších 2000 mld. USD.

Obezřetnost bank může podpořit nejen pokles ocenění dluhopisového portfolia, ale také pokles cen nemovitostí. Ceny komerčních nemovitostí v USA klesají. Nejrychleji byty (-13% od léta), ale pokles je ve všech segmentech: -5% retail, -4% kanceláře, -1% průmysl.

Trh si může začít všímat více bank, které jsou na tento více exponované. Každopádně vyšší expozice bude znamenat vyšší dopad na nabídku úvěrů. Data ukazují, že expozice malých bank na tento sektor je výrazně vyšší (42% aktiv) než velkých bank (18%).

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

 

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

24.11.2010Dumb money věří v růst, smart money prodávají Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.04.2007GE Money na Slovensku Strategie.cz (Strategie.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688