ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  06.04.2023 08:41:30

Rekordní inverze dolarové výnosové křivky

Včera další slabá americká data zatlačila dolarovou výnosovou křivku do ještě hlubší inverze. Všichni přitom víme, co to znamená. Řečí jednoduchého modelu představuje aktuální rozdíl mezi výnosem desetiletého amerického vládního dluhopisu a tříměsíční pokladniční poukázkou (ve výši 143bps) přibližně 75procentní pravděpodobnost recese v horizontu jednoho roku. A tak je třeba se ptát, zdali se dolarová výnosová křivka nemůže ve svém věštění recese tentokrát mýlit - vždyť jde konec konců o primárně empiricky odpozorovaný jev (inverze křivky => recese).

Existují závažné fundamentální důvody, proč se obávat, že tento tržní fenomén předznamenává příchod horších časů. Jde o to, že podstatně vyšší krátkodobé úrokové sazby než ty dlouhé, mění pohled podnikatelů i bank na ocenění dlouhodobějších projektů, které jsou ze své podstaty rizikovější, což by se mělo projevit v profilu jejich financování. Inverzní výnosová křivka však tento standardní pohled bortí, když krátkodobá (a tudíž super-bezpečná) finanční aktiva se stávají relativně výnosnější než ta dlouhodobá. V kontextu současné americké ekonomiky je navíc vše opepřeno bankovní mini-krizí, která byla a je doprovázena odlivem depozit. Ten bude pochopitelně v následujících měsících a kvartálech limitovat úvěrovou aktivitu v USA a nepřímo i hospodářský růst.

V konečném důsledku se tak ukazuje, že přísná měnová politika Fedu nakonec americkou ekonomiku doběhla a ochlazení konjunktury je za dveřmi. O tom, jak výrazné nakonec bude, rozhodne řada faktorů a je těžké jej vyčíslit (mimo jiné i proto, že řada změn se odehrává na nabídkové straně ekonomiky - viz ChatGPT). My v tuto chvílí sázíme na v zásadě mírnou technickou americkou recesi ve druhé polovině roku, o které jsme však dnes daleko pevněji přesvědčeni než před pár týdny. Na druhou stranu věříme, že Fed nebude chtít dopustit dramatický nárůst nezaměstnanosti a tak relativně brzy v roce 2024 zahájí cyklus snižování úrokových sazeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688