ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  05.04.2023 10:18:51

Maloobchod ukazuje na rychlejší stabilizaci spotřeby

Únorový maloobchod nás překvapil lehce pozitivně. Po poměrně výrazném lednovém nárůstu tržeb, daném mimo jiné i tím, že řada zboží (například textil) na rozdíl od roku 2022 začala opět sezónně zlevňovat, jsme předpokládali výraznější únorový útlum. K tomu nedošlo, když meziměsíčně maloobchod reálně poklesl jen 0,4 % a meziročně se tak tempo poklesu maloobchodu opět zmírnilo (na -6,4 % oproti našemu odhadu -8 %).

Bylo to především díky sezónně zlevňujícímu nepotravinářskému zboží - tržby v prodejnách s oděvy a obuví meziročně vzrostly o 4,8 %, stejně tak jako v prodejnách s počítači a elektronikou (+3,8 %). Na druhé straně potraviny v únoru opět prohloubily svůj propad (-7,6 % meziročně).

Při pohledu na spotřebitelskou náladu mezi českými domácnostmi sice zatím není důvod k velkému optimismu. Reálné mzdy českých domácností zůstanou minimálně po většinu prvního pololetí pod tlakem a přes stabilizaci celkové nálady klíčové subindexy - záměr uskutečnit výraznější nákupy - zůstávají extrémně nízko. Na druhou stranu dnešní čísla ukazují, že by se spotřeba v prvním pololetí mohla ve finále stabilizovat o něco rychleji, než jsme očekávali.

To by mohlo celkově vést k tomu, že výsledek HDP za první a druhý kvartál bude o něco lepší, než očekáváme - náš nowcast model ukazuje po dnešním maloobchodu na pokles HDP v Q1 o 0,1 % mezikvartálně (versus -0,2 % naše stávající očekávání).

Na druhé straně ovšem vidíme, že je výraznějšími výpadky v produkci zasažen český exportně-orientovaný průmysl (detaily se z únorových čísel dozvíme zítra). To se může odrazit negativně ve výkonu jak zahraničního obchodu, tak i investic. Z pohledu ČNB je dnešní zpráva lehce jestřábí - pokud by mělo dojít na rychlejší stabilizaci spotřeby, může to ve finále znamenat pozdější pokles úrokových sazeb. Zvlášť pokud by rychleji, než očekáváme, rostly ve finále mzdy - ty v průmyslu zrychlily v lednu o více než 11 % a ve druhém kvartále se chystá výrazně navyšovat mzdy i Škoda Auto (tarify + 10 %). I proto dnes po ránu koruna rozšiřuje své zisky a před květnovým zasedáním ČNB (s novou prognózou) zůstane pravděpodobně v dobré náladě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688