Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  04.04.2023 18:00:00

Oživení ekonomiky v prostředí klesající inflace (Měsíční předpovědi)

Oživení spotřebitelské poptávky zřejmě pokračovalo i v únoru, byť nižším tempem, a to v souvislosti se zlepšeným sentimentem a dalším zrychlením růstu mezd na počátku roku ve stavebnictví a průmyslu. Průmyslová produkce, kterou nadále trápí vracející se problémy v subdodávkách, podle našeho odhadu v únoru mírně meziměsíčně vzrostla. Finalizace rozpracované výroby pravděpodobně podpořila produkci v automobilovém průmyslu, zatímco normalizace počasí v únoru vedla k vyšší produkci energetického odvětví. Pokud by však průmyslová výroba byla i nadále slabá, podobně jako v lednu, představovalo by to riziko dalšího mezičtvrtletního poklesu ekonomiky. Oživení spotřebitelské poptávky by totiž nestačilo k vyrovnání efektu slabší průmyslové výroby. Inflace podle nás v březnu dále klesla, a to z 16,7 % na 14,8 % y/y. Mimo vyšší srovnávací základny podle našeho odhadu působil meziměsíční pokles cen pohonných hmot a potravin, zatímco jádrová inflace zůstala nadále zvýšená.

Zotavení spotřebitelské poptávky pokračovalo v prostředí zlepšující se nálady

Oživení spotřebitelské poptávky zřejmě pokračovalo i v únoru, byť značně pomalejším tempem. Odhadujeme, že maloobchodní tržby bez aut vzrostly meziměsíčně o 0,1 %. Reálné tržby bez aut jsou však stále nižší o zhruba 10 % oproti říjnu 2021 poté, co prudce klesaly, když domácnosti omezily své výdaje v důsledku vysoké inflace a nejistoty. Spotřebitelský sentiment po lednovém zvýšení v únoru opět vzrostl na nejvyšší úroveň od loňského února, ve srovnání s historickými průměry je však stále výrazně utlumený. Růst mezd ve stavebnictví a průmyslu na počátku roku dále zrychlil. Oba tyto faktory by měly přispět k pokračujícímu mírnému oživení spotřebitelské poptávky, které je patrné nejen v maloobchodě, ale také ve službách, kde v lednu tržby vzrostly o 0,6 % m/m. Vzhledem k tomu, že automobilky pokračují v dopracování svých nedodělků, očekáváme, že prodeje aut se zvýšily o 0,6 % m/m – od srpna loňského roku navíc meziměsíčně klesly pouze jednou. Celkové tržby tak podle nás v únoru vzrostly o 0,3 % m/m. V meziročním vyjádření by však měly být tržby stále nižší o 5,2 %, resp. 7,1 % (WDA) bez prodejů aut. Za našeho předpokladu, že se dynamika nominálních mezd bude i nadále zlepšovat, by v kombinaci s odezníváním inflace měla poptávka domácností v letošním roce pomalu oživovat. Navíc polštář úspor by mohl stále poskytovat solidní podporu pro výdaje domácností a potenciálně podpořit postupné oživení.

Průmyslová produkce mírně vzrostla navzdory problémům v subdodávkách

Po prudkém poklesu průmyslové výroby v lednu o 2,6 % m/m podle našeho odhadu v únoru došlo k jejímu nárůstu o 1,4 % m/m (SA). Leden byl poznamenán dvěma klíčovými faktory. Jednak výrazně klesla výroba v automobilovém průmyslu (-8 % m/m), když se producenti zřejmě opět potýkali s nedostatkem výrobních vstupů. A za druhé, k meziměsíčnímu poklesu z více než 1,2 pb přispěl pokles produkce v odvětví dodávek energií (-11 %) v důsledku neobvykle teplého počasí – v únoru došlo k návratu pravidelnějšího charakteru počasí. Automobilky v únoru dle dostupných informací nadále sužovaly problémy v dodavatelských řetězcích. Jeden z největších producentů pozastavil výrobu na téměř celý měsíc, zatímco ostatní fungovali v omezeném režimu. Údaje Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) však naznačují, že výroba v únoru opět vzrostla. Domníváme se, že to bylo primárně dokončováním rozpracovaných automobilů, které bylo odloženo kvůli nedostatku výrobních komponentů. Po výrazném zlepšení nálady v lednu indikátor PMI ve zpracovatelském průmyslu zanedbatelně klesl, ačkoli subindex výrobních podmínek vzrostl o 1,3 pb po výrazném růstu o 2,8 pb v předchozím měsíci na nejvyšší úroveň od srpna loňského roku. Podobně velké nárůsty sentimentu vykázal i tuzemský konjunkturální průzkum.

I přes omezenou provozní schopnost automobilek podle nás v únoru došlo k růstu produkce ve zpracovatelském odvětví o 0,8 % m/m, převážně díky finalizaci rozpracované výroby. Produkce v energeticky náročných odvětvích zůstává utlumená, přestože velkoobchodní ceny energií rapidně klesly až na předválečné úrovně, což by mělo napomoci oživení v těchto odvětvích. Automobilový sektor mezitím nadále trápí problémy v dodavatelských řetězcích. Zatímco nová poptávka nadále slábne, objem nevyřízených objednávek však zůstává poměrně značný.

Celkově odhadujeme, že průmyslová výroba v únoru meziročně vzrostla o 3,7 % (NSA, WDA). Vzhledem k opakujícím se dílčím problémům s nedostatkem vstupů bude průmyslovou produkci pravděpodobně nadále doprovázet vyšší volatilita. V případě, že by došlo k zopakování podobného výsledku jako v lednu, přičemž oživení spotřebitelské poptávky by jej nestačilo kompenzovat, mohlo by dojít v Q1 23 k zaznamenání dalšího mezičtvrtletnímu poklesu ekonomiky. Mírné oživení průmyslové výroby dle našeho odhadu by však výkon ekonomiky přiblížil našemu odhadu nepatrného růstu HDP o 0,1 %.

Dále očekáváme, že sezónně očištěná obchodní bilance se opět přehoupne do přebytku po lednovém deficitu ve výši 2,5 mld. CZK a vzroste na 3,6 mld. CZK. Kromě silnější průmyslové produkce, poklesu výrobních cen v zahraničí a posilování koruny, je obchodní bilance stále méně ovlivňována dováženými energiemi, jejichž objemy i ceny v poslední době klesají.

Meziroční inflace v březnu výrazněji klesla na 14,8 %

Spotřebitelské ceny v březnu podle našeho odhadu v průměru meziměsíčně stagnovaly. Po sezonním očištění odhadujeme zpomalení meziměsíčního růstu spotřebitelských cen z únorových 1 % na 0,6 %. Směrem dolů inflaci podle nás tlačily především nižší ceny pohonných hmot a potravin. Nepatrně by se oproti únoru mohly snížit i regulované ceny, kde by se již mohl projevit pozvolný průsak nižších velkoobchodních cen elektřiny a plynu do těch spotřebitelských. Výrazná podle nás ale na druhou stranu v březnu zůstala jádrová inflace. Ta je nejvíce perzistentní složkou, kterou na vyšších úrovních nadále drží napjatý trh práce projevující se v akceleraci mezd, stejně tak i přetrvávající zvýšená inflační očekávání. V meziměsíčním vyjádření očekáváme nepatrné snížení jádrové inflace z 0,8 % na 0,7 % (SA), v tom meziročním pak pokles z 12,1 % na 11,7 %. Vyšší srovnávací základna podle nás pomůže k nižší meziroční dynamice všech složek inflace. Nejvíce by tento efekt měl být patrný u cen pohonných hmot, které po vypuknutí války na Ukrajině skokově vzrostly. V březnu letošního roku byly podle našeho odhadu pohonné hmoty meziročně levnější o skoro 20 %. Ve výsledku tak očekáváme, že meziroční celková inflace klesla z únorových 16,7 % na březnových 14,8 %. Stejný odhad má i Česká národní banka.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

05.01.2024Česká ekonomika stále postrádá růstový impuls (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.12.2023Zlepšení reálné ekonomiky a pokles inflace k 7 % (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688