Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  21.03.2023 09:43:36

3x dominance Číny vs. automotive

Noah Smith se ptá "která odvětví ovládne Čína?". Tuhle otázka lze přeformulovat na "která odvětví se nepodaří ovládnout Evropě a USA?". Následná analýza nevyznívá moc povzbudivě pro český automobilový průmysl

Čína je velmi silná v několika oblastech. Za prvé, nové technologie, které jsou původně niche (úzký segment). Tohle je známý fakt: zavedené firmy mají tendenci niche ignorovat. A niche se občas stane široce přijatou technologií. Výhodu má ten, kdo do niche investoval.

Příklady z minulosti: Microsoft se koncentroval na desktopové produkty a ignoroval vyhledávání => Google vyhledávač. Google se zaměřil na své příjmy z reklamy za ve vyhledávání a AI podcenil => Microsoft Bing. Japonsko díky pokroku v CNC strojích vytlačilo americké firmy

Číně se naopak (a navzdory vysokým investicím) nedaří tolik v oblastech, kde je pokrok sněhovou koulí = je potřeba navazovat na dlouhou sérií zkušeností a úspěchů aka “sustaining innovation”. Například čipy, letecké motory apod.

Za druhé, velká výhoda Číny je rozsah = škálovatelnost = kvantita má svou kvalitu. Proto Čína dominuje v primárním průmyslu a jednoduchých odvětvích, které vyžadují obrovské vstupy k dosažení zisku. Například zpracování materiálů, výroba hnojiv

Často se má za to, že hlavní výhodou Číny je levná pracovní síla. Ještě v roce 2000 byly čínské mzdy ve zpracovatelském průmyslu na 4% Německa. Nicméně od té doby vystoupaly na 27% německé úrovně. Pokud by vám záleželo jen na pracovních nákladech, tak jdete k sousedovi: v Indii jsou náklady na 12% Německa. Pro srovnání v ČR 39%. Jinými slovy, čínské mzdy se už dostaly téměř na 80% českých mezd v průmyslu = extrémně levná pracovní síla už není hlavní výhodou Číny. V Asii najdete výrazně levnější pracovní sílu. 

 

Za třetí, Čína je dobrá v inženýrských inovacích. Nabízí armádu inženýrů. Díky škálování dokáže zvládat "neustálé" inovace. Čína velmi výrazně šlápla do robotizace zpracovatelského průmyslu: v roce 2021 měla cca 2x více robotů na zaměstnance než my. 

 

Čína je tedy skvělá v nových technologiích, které začínaly jak niche (takže Čína získala náskok), v oblastech náročných na obrovské množství vstupů (materiální, lidské) a kde se sčítá spousta malých inovací.

Noah Smith píše, že v případě elektroaut se tyto tři výhody kombinují. Baterie byly niche technologií, kde Čína získala dominanci. Evropa a USA jsou pozadu. Výroba je náročná, ale žádná raketová věda. Důležitý je rozsah a neustále zlepšování. Vloni vývozy aut z Číny poprvé překonaly vývozy aut z Německa

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.09.2023Čína vs. Japonsko Research (Česká spořitelna)
22.11.2022Letem světem: energetická bilance, Čína vs., zima a libor Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688