Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.03.2023 16:32:34

Fed realizuje ztráty, které by jinak brzdily celou ekonomiku. Pokles sazeb v letošním roce nedává smysl - Jefferies

David Zervos, který působí jako hlavní stratég v Jefferies, hovořil na CNBC o ztrátách, které podle něj realizují významné centrální banky ve spojitosti s předchozími programy kvantitativního uvolňování. Jde o „znárodněné“ ztráty, proti kterým stojí zisky soukromého sektoru realizované díky tomu, že firmy i domácnosti byly schopny „uzamknout“ ve svých půjčkách nízké sazby z dřívější doby.

Zervos připomněl, že centrální banky jako americký Fed v rámci stimulace prováděly program kvantitativního uvolňování. To znamená, že kupovaly zejména dlouhodobé cenné papíry s pevným úročením. Když pak přišel obrat v monetární politice daný snahou snížit vysoké inflační tlaky, centrální banky se vydaly cestou zvyšování sazeb. Jejich rozvahy ale zatím nijak výrazně neklesly. Vyšší sazby a výnosy vládních dluhopisů přitom znamenají pokles cen obligací. A to zase znamená účetní ztráty pro centrální banky, které mají ve svých portfoliích velký objem těchto cenných papírů.

Pokud by centrální banky tyto dluhopisy ve větším objemu prodaly předtím, než šly nahoru sazby, nyní by zmíněné ztráty podle stratéga realizoval soukromý sektor. K tomu ale nedošlo a v tomto smyslu byl pokles cen dluhopisů držených v rozvahách centrálních bank „znárodněn“. Soukromé naopak zůstaly zisky, které firmy a domácnosti realizují díky tomu, že u řady půjček zůstaly sazby fixní z doby, kdy dosahovaly nízkých úrovní.

Uvedené ztráty Fedu neznamenají, že by centrální banka nezískávala příjem ze svých obligací. Jde o tzv. „mark to market“ účtování, tedy účetní ztráty, které porovnávají cenu kupní s cenou současnou. K tomu stratég dodal, že nyní Fed pravděpodobně platí více z rezerv držených u něj bankami, než dostává z útokových výnosů. V minulosti ale zase vysoké částky vydělával. K tomu Zervos uvedl, že otázka načasování poklesu rozvahy je složitější, on sám preferoval dřívější prodeje aktiv.

To, že ztráty z dluhopisů jsou nyní v nemalé míře v rozvaze Fedu a ne v soukromém sektoru, považuje expert za něco, co nyní americké ekonomice pomáhá. Pokud by totiž tyto ztráty nesl soukromý sektor, doléhalo by to na celé hospodářství. Ohledně dalšího vývoje sazeb pak Zervos uvedl, že podle něj nedává smysl teorie, podle které by sazby měly letos, či příští rok klesat. Takový pohled má podle svých slov již nějakou dobu, nyní spíše posunuje odhady terminálních sazeb nahoru. A na vyšších úrovních mohou zůstat po delší dobu, než se doposud čekalo.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688